S-a lansat afișul festivalului Proetnica 2020

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

A avut loc întâlnire de lucru pentru organizarea  ediției 2020 a Festivalului Proetnica, eveniment ce se va desfășura în Cetatea Sighișoara în perioada  26 – 30 august.

La întâlnirea de lucru ce s-a desfășurat la sediul Centrului Educațional Interetnic au participat  reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Departamentului pentru Relații Interetnice, ai Institutului Cultural Român, Primăriei Sighișoara, parteneri și reprezentanți ai minorităților naționale.

Potrivit organizatorului festivalului Proetnica, Volker Reiter, a fost lansat afișul ediție 2020 a festivalului, s-a evaluat ediția de anul trecut și s-au adunat idei pentru structura de anul acesta.

Turnul bisericii fortificate din Saschiz, construit în secolul al XV-lea, despre care se spune că a fost model pentru actualul Turn cu Ceas din Cetatea Medievală Sighişoara, va putea fi vizitat de către turişti la finalizarea lucrărilor de restaurare, preconizată în luna mai.

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

„Povestea a început în 2005, a fost un proiect al Ministerului Culturii de restaurare a bisericii, care este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a început fnanţarea şi s-a dorit restaurarea bisericii şi a turnului. Biserica a fost cumva finalizată în 2009, dar având în vedere că ne-a lovit criza, s-a renunţat la finanţarea turnului, care era destul de şubred. Am căutat fonduri pe la diverse instituţii şi am reuşit să accesăm fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor de restaurare a turnului se ridică la 600.000 euro, iar valoarea pe hârtie este undeva la 520.000 euro. Stadiul lucrărilor este la 90% şi sper ca în luna mai să terminăm şi cu recepţia lucrării”, a declarat, pentru AGERPRES, curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz, Johann Schaaser.

Potrivit curatorului, turnul a fost reabilitat complet, începând cu stabilizarea structurii prin legarea pereţilor, care aveau fisuri care datau de circa 150 de ani, până la scara interioară din stejar, care a fost înlocuită.

Curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz susţine că, pentru restaurarea întregului ansamblu, biserică-turn, ambele parte a patrimoniului UNESCO, a fost nevoie de demersuri care au durat aproape 15 ani, atât pe fondul crizei economice din 2009, dar şi din cauza birocraţiei excesive în atragerea fondurilor europene.

Ceramica albastră de Saschiz se va regăsi în colecția unei case de parfumuri din Franța

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

Ceramica albastră de Saschiz, obţinută prin tehnica sgraffito specifică acestei zone, abandonată pe la mijlocul anilor 1700, dar reluată în anul 2015, va figura în magazinele şi în albumul prestigioasei case de parfumuri Fragonard din Franţa, care va dedica anul 2021 României.

În cadrul unui parteneriat pe care celebra casă de parfumuri o are cu „La blouse roumaine”, în magazinele Fragonard din Franţa vor exista colecţii vestimentare, accesorii şi obiecte artizanale provenite din România, mare parte dintre acestea fiind realizate de artizani români.

 

 

„A fost o surpriză la început de an să primim vizita celor de la Fragonard, intermediată de Andreea Tănăsescu de la ‘La blouse roumaine’, în intenţia de a promova produsele româneşti. Cei de la Fragonard ne-au ales pe noi cu ceramica de Saschiz ca fiind ceva absolut autentici. Fragonard e o companie de parfumuri din 1927, interesant este nu doar că fac parfumuri, ci că le distribuie într-un mod foarte interesant şi au o componentă de marketing care îi ajută şi pe alţii. Aleg în fiecare an câte o ţară, le promovează produsele şi fac câte un parfum în cinstea acestei ţări. Eu le-am sugerat să facă un parfum cu miros de flori sălbatice, pentru că dacă România are ceva extraordinar, asta constă în pajişti şi în flori de câmp. E unic în lume acest atribut de biodiversitate al României (…) Ultimul album e dedicat Greciei, tot aşa va fi şi pentru România, iar la obiectele ceramice vor fi şi cele de ceramică albastră de Saschiz”, a declarat reprezentantul pe Dezvoltarea Afacerilor Agricole în cadrul Fundaţiei ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin.

Reprezentantul Fundaţiei ADEPT a arătat că alegerea ceramicii de Saschiz de către casa de parfumuri este o onoare şi că deja a fost ales genul de farfurioare care vor fi expuse în magazinele Fragonard.

Pentru a-şi manifesta recunoştinţa, membrii Fundaţiei ADEPT se gândesc să conceapă nişte obiecte ceramice, tot prin tehnica sgraffito, în care să intre sticluţele de parfum, dar încă se lucrează la concept.

Ben Mehedin a precizat că, din această zonă, în magazinele Fragonard vor mai ajunge şi ţesături ale Elenei Neagu din satul Mălăncrav dar şi opere ale altor meşteşugari români.

 

Potrivit Agerpress intr-o postare pe o pagină de socializare, „La blouse roumaine” anunţa că prestigioasa casă de parfumuri Fragonard va dedica anul 2021 României, nu doar cu un parfum, şi că în toate cele 20 de magazine Fragonard din Franţa vor exista colecţii vestimentare, accesorii şi obiecte de casă inspirate de România.

Selectarea ceramicii albastre de Saschiz pentru a face parte din colecţia care reprezintă România în Franţa vine la aproape cinci ani de la deschiderea atelierului de ceramică în care a fost reînviat meşteşugul olăritului într-o tehnică specifică acestei zone, sgraffito.

Tehnica sgraffito a fost abandonată undeva pe la mijlocul anilor 1700, însă meşteşugul olăritului a fost continuat până în secolul al XX-lea, iar redescoperirea vechii tehnici a fost posibilă cu ajutorul Fundaţiei „Camelia Botnar” din Anglia, care a instruit câţiva tineri în meseria de olar, al Fundaţiei ADEPT din Saschiz, care a venit cu ideea şi a coordonat proiectul, şi al Primăriei Saschiz, care a fost receptivă la idee şi a construit un spaţiu adecvat. Sursa: Agerpres

Ghizii din turism cer înființarea Poliției Turistice

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

Ghizii din turism cer înființarea Poliției Turistice

Federația Națională a Ghizilor din România a cerut în repetate ocazii înființarea Poliției Turistice, care ar fi prezentă în zonele cu aflux mare de turişti, pentru siguranţa publică.

Polițiștii încadrați în această structură ar avea atribuții de control și sancționare asupra operatorilor care acționează în zonele turistice și ar putea să aplice sancțiuni ghizilor neatestați în România sau fără ecuson.

Federația Națională a Ghizilor din România a arătat că în numeroase state membre ale Uniunii Europene, ghizii de turism români care însoțesc grupuri de turiști nu au voie să ofere servicii de ghidaj autorizat în interiorul orașelor și la obiectivele turistice locale, în caz contrar agenția de turism si ghidul fiind amendați de Politia Turistică din țara respectivă.

Oportunitate de promovare a meșteșugurilor locale

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

 

În luna ianuarie 2020 a fost lansat site-ul ARTIZANI.EU, din dorința de a valorifica talentul individual exprimat prin lucrul cu mâinile, printr-o susținere activă a artizanilor și prin utilizarea tehnicilor de marketing modern în mediul on-line și nu numai.

Prin publicarea creațiilor pe site-ul Artizani.eu, meșteșugarii locali vor avea acces la o piață vizibilă la nivel național. Pentru suportul pe care Târgul Artizani.eu îl oferă, mesteșugarul plătește doar comision pe comenzile primite prin intermediul site-ului.

Mai multe detalii se pot obține de pe site-ul https://artizani.eu.

Municipiul Sighișoara ar putea beneficia de finanțare pentru contruirea unui „Bazin didactic de înot” și reabilitarea Stadionului Municipal

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

Municipiul Sighișoara ar putea beneficia de finanțare pentru

contruirea unui „Bazin didactic de înot” și reabilitarea Stadionului Municipal

 

 

Potrivit unui comunicat transmis de Municipiul Sighișoara, la sfârșitul anului 2019 Compania Națională de Investiții a adăugat pe lista de sinteză proiectele depuse de către Municipiul Sighișoara, în cadrul subprogramelor implementate de C.N.I., respectiv Subprogramul Complexuri sportive https://www.cni.ro/admin/upload/1/Documente/LS_complexuri.pdf în care sunt înscrise un număr de 8 amplasamente din județul Mureș și Subprogramul Bazine de înot https://www.cni.ro/admin/upload/1/Documente/LS_bazine_inot.pdf în care sunt înscrise un număr de 20 amplasamente din Județul Mureș.

Introducerea pe lista sinteză a subprogramelor pe care C.N.I. le implementează reprezintă etapa preliminară privind promovarea spre finanțare. Asigurarea finanțării de noi obiective de investiții se realizează numai în corelare cu alocațiile bugetare disponibile anual.

Municipiul Sighișoara a depus în luna mai 2017 două proiecte pentru a obține finanțarea din partea Companiei Naționale de Investiții în vederea construirii unui „Bazin didactic de înot” și a reabilitării Stadionului Municipal, Bază sportivă – stadion atletism și fotbal cu teren secundar de antrenament de fotbal”.

Proiectele depuse se adresează uzului didactic în scopul pregătirii fizice şi a recuperării sportivilor sighișoreni și a celor veniți în cantonamente, a elevilor şcolilor sighişorene, cât şi pentru utilizare publică, prin  oferirea de noi posibilități de recreere şi petrecere a timpului liber, pentru comunitatea sighișoreană și nu numai.

Seara dansanta de Valentine’s Day la Sighișoara

By / 13th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

Asociația ”Visit Sighișoara„ în parteneriat cu Asociația „AUM„ ne invită la ”Love Actually”, o seară dansantă pe muzica anilor 60-90. Aceasta va avea loc vineri, 14 februarie, de Valentine’s Day în Sala Sander. Cei care vor participa vor avea parte de gustări, băuturi, photo corner, tombolă cu surprize, animație și multă voie bună.Locurile sunt limitate la 130 de persoane iar accesul se va face pe baza de bilet de tombola: 60 lei/persoana( pentru achizitie bilete: tel. 0758.626.540 si 0743.008.851)

Au început pregătirile pentru Expoziția zonală de păsări și animale mici de rasă ce se va desfasura la sfarsit de saptamana in Sighisoara.

By / 12th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

Expoziția zonală de păsări și animale mici de rasă  va avea loc în perioada 14-16 februarie în foaierul Sălii Mihai Eminescu.

Găini, iepuri de rasă, păsări de rasă, păsări exotice și porumbei ornamentali vor fi prezentați publicului sighișorean în cadrul expoziției zonale.

Expoziția va fi deschisă vineri 14 februarie de la 9-19, sâmbătă 15 februarie de la 9-18 și duminică  16 februarie  de la 9-14.

 

 

 

Sighisoara gazduieste si anul acesta Cupa Hara la karate.

By / 11th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

Evenimentul se afla la a doua editie, reuneste sportivi din intreaga tara si se va desfasura in 28 martie la Sala Polivalenta Radu Voina

Intrarea la meciurile din cadrul evenimentului este gratuita, potrivit antrenorului Mihoc Constantin, organizator al evenimentului.

 

Este perioada Richtag-urilor in vecinatatile sighisorene

By / 11th februarie, 2020 / Evenimente / No Comments

In Sighisoara mai sunt active unele vecinatati iar in aceasta perioada conform traditie in cadrul vecinatatilor se organizeaza Richtagurile.

De pe vremea sasilor vecinătatea era o formă de organizare între mai mulţi locuitori de pe aceeași stradă sau din mai multe străzi alăturate, care contribuiau la buna rânduială a locului şi a familiilor.

Satele aveau de la patru până la treisprezece vecinătăți. Membrii lor își împrumutau între ei bani, foloseau la comun anumite produse și unelte agricole, De obicei în luna februarie (, membrii unei vecinătăţi se întrunesc la o petrecere și dare de seamă numită ”Richtag”. Acest cuvânt este format din contopirea a două cuvinte: Tag (ziuă) şi rich (rânduială, orânduială). În traducere liberă ar însemna ziua rânduiuelii. ”Rihtogul”, cum spuneau românii, era momentul în care fiecare vecinătatea făcea bilanțul anulul tocmai încheiat. Dupa ce socotelile se incheiau, incepea petrecerea. Astfel de petreceri se organizeaza in aceasta luna si in Sighisoara dar si in satele limitrofe: Albesti, Vanatori, Saschiz sau Danes.