Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Si anul acesta va avea loc la Sighisoara Târgul apicol Apiardeal.

By / 17th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

A fost stabilită perioada de desfăşurare a târgului apicol din Sighişoara din acest an. Aşadar, anul acesta târgul se va desfăşura în luna septembrie, mai exact în 21-22 septembrie.

Potrivit organizatorului târgului, Ştefan Orban, evenimentul a ajuns la cea de-a opta ediţie şi îşi propune să aducă la Sighişoara apicultori din ţară şi de peste hotare, care să pună la dispoziţia publicului diverse sortimente de miere, produse şi accesorii apicole. Peste 50 de producători apicoli s-au înscris la fiecare ediţie a acestui târg şi este aşteptată şi anul acesta o bună participare.

Ieri a avut loc vernisajul Expozitiei de pictură „ȘI SIGHIȘOARA”.

By / 17th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

Expoziția de pictură a artistului plastic Cornel Vana din Turda,   ce a fost vernisată ieri la Sala Sander, poartă titlul „ȘI SIGHIȘOARA”.

Scriitorul Valentin Marica a prezentat  ieri publicații ale căror coperți conțin lucrările artistului. Tot în cadrul evenimentului Gabriella Costescu a prezentat revista „Creneluri Sighișorene” și antologia „Românul s-a născut poet”. Un moment literar-artistic a fost prezentat de Ana Munteanu Drăghici, Traian Comșa și Anda Voican.  Picturile artistului plastic Cornel Vana vor rămâne expuse la Sala „Sander”  până în 31 mai iar intrarea la expoziție este liberă. 

Viniciu Moroianu a concertat aseara in Sala Festiva a Municipiului.

By / 17th mai, 2019 / Evenimente / No Comments
In cadrul stagiunii de concerte organizată de Fundația Cultural Științifică Gaudeamus la Sighișoara, aseară Viniciu Moroianu a concertat la pian iar Dan Cavassi la violoncel. Pe maestrul Viniciu Moroianu sighișorenii și turiștii îl vor putea revedea în concertul inaugural al Academiei muzicale de vară ce va avea loc conform tradiției în 1 august de Ziua Națională a Elveției.
 

Noapte Muzeelor

By / 17th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

Noapte Muzeelor  va fi marcata la Muzeul de Istorie din Sighișoara în acest weekend.

Nicu Teșculă, directorul Muzeului de Istorie Sighișoara a precizat că sâmbătă 18 mai Turnul cu Ceas, Muzeul de Arme si Camera de tortură vor fi deschise gratuit publicului între orele 20.00 si 23.30. Sighișorenii și turiștii vor putea vizita pe lângă colecția muzeului și expoziția temporară dedicată unităților de măsură pentru greutate, din perioada medievală.

Se așteaptă ca un număr mare de sighișoreni și turiști să treacă pragul Muzeului sighișorean în acest weekend, media vizitatorilor din  edițiile anterioare fiind de 3000 de persoane pe ediție.

15 mai este Ziua Trupelor de Apărare CBRN

By / 15th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

La multi ani Batalionului 72 Apărare CBRN Negru Vodă, din Sighișoara.

 

Prin decizia ministerială nr. 297 din 15 mai 1923, s-a înfiinţat în Ministerul de Război, Comitetul Consultativ pentru Chestiunile Tehnice Privitoare la Războiul Chimic.

Arma Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară, pe scurt CBRN, a luat naștere, la 15 mai 1923, în momentul în care gazele toxice au fost utilizate pe timpul Primului Război Mondial, pe frontul de vest, fapt care a dus la mari pierderi de vieți omenești. Numele acestei arme a suferit modificări, denumindu-se de-a lungul timpului și apărare contra gazelor, arma chimică, apărare antichimică sau apărare NBC.

Unul dintre continuatorii tradiției acestei arme este și Batalionul 72 Apărare CBRN Negru Vodă, din Sighișoara.

La multi ani, militarilor sighisoreni!

Exproprieri pentru modernizarea liniei de cale ferată Braşov-Sighişoara

By / 15th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

Ministerul Transporturilor  va realiza exproprieri pentru modernizarea liniei de cale ferată Braşov-Sighişoara. Modernizarea tronsonului feroviar de pe coridorul european Rin-Dunăre se desfăşoară cu fonduri europene, iar la finalizarea lucrărilor, trenurile de călători vor putea circula cu o viteză de până la 160 de kilometri pe oră.

Un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor prevede exproprieri pentru calea ferată Brașov – Sighișoara în valoare de peste 9,5 milioane de lei.

Este vorba  de imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, de interes naţional „Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Braşov – Sighișoara, subsecțiunile Brașov – Apața și Cața – Sighișoara.

Imobilele respective sunt situate pe raza localităților Braşov, Bod, Feldioara, Măieruş, Apaţa şi Caţa din judeţul Braşov, Saschiz, Vânători, Albeşti şi Sighişoara (judeţul Mureş) şi Belin, judeţul Covasna.

Tronsonul de cale ferată Brașov – Simeria este parte componentă a reţelelor AGC (Acordul european privind marile linii internaţionale de cale ferată), AGTC (Acordul european privind marile linii de transport combinat şi instalaţii conexe) și TER (Proiectul privind realizarea căii ferate transeuropene) și face parte din rețeaua feroviară TEN-T Core. Traseul conectează partea de vest cu partea de est a României, respectiv graniţa româno-ungară cu portul Constanţa și aparține Coridorului Rin – Dunăre (Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Braşov – Bucureşti – Constanţa) care traversează România și are o lungime de 880,2 km, fiind cel mai folosit din reţeaua CFR SA, atât pentru traficul  naţional de călători şi de marfă, cât şi pentru cel internaţional.

Până în prezent cea mai mare parte a lucrărilor s-a executat pe terenuri proprietate publică a statului.

Sunt vizate de acest proiect de hotărâre privind exproprieri pentru calea ferată Brașov – Sighișoara 1.611 imobile proprietate privată, din care 1.470 imobile terenuri în suprafaţă totală de 1.314.921,00 mp, 28 imobile construcţii în suprafaţă de  4.715,00 mp şi 113 imobile împrejmuire în lungime de 4.304,75 m

Sedinta a Consiliul local Sighisoara

By / 14th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

Astăzi şedinţă extraordinară a Consiliul local Sighişoara.

Ședința va avea loc de la orele 14,00 iar pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte:

1.Proiect de hotărâre privind însușirea și aprobarea documentației actualizate în faza Proiect Tehnic și Detalii de Execuție, pentru obiectivul de investiții: ”Schimbare de destinație a imobilului Spitalului Municipal Sighișoara din strada Morii nr. 26” 
2.Proiect de hotărâre privind completarea anexei nr. 4 la contractul de delegare a gestiunii prin atribuire directă a unor activități și servicii comunitare de utilități publice ale Municipiului Sighișoara către S.C. Ecoserv Sig S.R.L., nr. 16.200/02.08.2012, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 11/12.07.2012, așa cum a fost modificat și completat ulterior
3.Proiect de hotărâre privind aprobarea criteriilor, procedurii pentru selecția, numirea și eliberarea din funcția contractuală de conducere de Director al Clubului Sportiv Municipal Sighișoara, instituție publică în subordinea Consiliului Local al Municipiului Sighișoara
4.Proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Pieței Agroalimentare din Municipiul Sighișoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 19/28.02.2013, cu modificările și completările ulterioare
5.Proiect de hotărâre privind preluarea unui imobil din administrarea Spitalului Municipal Sighișoara și trecerea acestuia în administrarea S.C. Compania Aquaserv S.A.
6.Proiect de hotărâre privind folosința cu titlu gratuit a Sălii de Sport ”Radu Voina” de către Clubul Sportiv Școlar Sighișoara pentru desfășurarea Turneului Final al Campionatului Național de handbal Juniori II Masculin
7.Proiect de hotărâre privind însușirea unei documentații topo – cadastrale de alipire imobile de natură terenuri, situate în intravilanul Municipiului Sighișoara, str. Viilor f.nr.
8.Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual pentru anul 2019, al finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al Municipiului Sighișoara

 

Sportivi sighisoreni medaliati in Ungaria

By / 14th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

Medalii pentru sportivii sighisoreni la o competitie in Ungaria

In acest weekend elevii Clubului Sportiv Spartacus Sighisoara s-au intors acasa cu premii de la Cupa memoriala Beke Laszlo din Kiskunfelegyhaza Ungaria .

Din cei sapte sportivi sighisoreni participanti, patru s-au intors cu medalii:  Szavuly Yannis locul 1 și trofeul pentru cel mai bun luptător străin, Santa Roland locul 2, Santa Norbert locul 3, Orban David locul 3, Orban Balazs locul 5 m si Șandru Tudor locul 4.

La turneul din orasul maghiar au participat peste 300 de sportivi din Ungaria, Serbia, Polonia si Romania.

Elevi Clubului sportiv Spartacus Sighisoara sunt pregatiti de catre profesorul Szasz Sandor.

Sighisoara statiune turistica

By / 14th mai, 2019 / Evenimente / No Comments
Sighisoara ar putea deveni statiune turistica.
Mai multe localități vor putea obține statutul de stațiune turistică, după modificarea legislației. Si in Sighisoara exista interes  pentru obtinerea acestui statut.

Ministerul Turismului va propune modificarea legislației privind atestarea stațiunilor pentru a facilita mai multor localități posibilitatea de a obține statutul de stațiune turistică, a declarat la Deda, în județul Mureș, ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Acesta a arătat că modificarea privește numărul minimum de cazare în structurile de primire turistică de la nivel local.

Acest statut permite administrațiilor locale să atragă fonduri europene și guvernamentale.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, că doreşte promovarea unui tip de turism de 365 de zile pe an la nivelul întregii ţări şi că se bucură că este abordat de tot mai mulţi primari, care doresc ca localităţile lor să devină staţiuni turistice şi astfel să aibă acces la finanţări. Si in Sighisoara exista interes  pentru obtinerea acestui statut, intr-o sedinta de acum cateva luni consilierul Mihai Marcel Soneriu facand propunerea executivului local sa inceapa demersurile pentru ca Sighisoara sa devina statiune turistica.

Rezultat deosebit.

By / 14th mai, 2019 / Evenimente / No Comments

Sighisorean pe locul I la Olimpiada nationala de limbi romanice.

Elevul Ciaki Stefan din clasa a XII -a C de la Colegiul National ” Mircea Eliade” a obtinut locul  I la Olimpiada nationala de limbi romanice, specializare  limba spaniola. Este un rezultat extraordinar, care incununeaza munca extrem de serioasa depusa de acest elev si aceasta in conditiile in care elevul  are media 10 pe semestrul  I, indiferent de materie.

Este munca elevului cu putin sprijin din partea dirigintei profesor  Picos Szapanyos si aceasta in conditiile in care in Sighisoara nu exista profesor de limba spaniola. Până acum Sighișoara nu a mai avut un astfel de rezultat.

Rep: Cum ti s-a parut faza nationala a acestei olimpiade?

Faza naționala a reprezentat un eveniment aparte, in cadrul caruia am avut ocazia sa cunosc oameni din toate colturile tarii si sa leg prietenii cu alti elevi pasionați de limbile straine. Cât despre probele în sine, nu mi s-au părut de o dificultate extrem de ridicata, ci au fost destul de accesibile.

Rep: Ce te-a determinat sa te inscrii in competitie?

Cand am aflat de posibilitatea de a participa la aceasta olimpiada am luat-o ca pe o provocare personala, voiam sa vad unde pot ajunge cu toate cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului. De asemenea, eram curios sa descopar cum se desfasoara etapa nationala a unei astfel de competitii

Rep: De cand pasiunea ptr limba spaniola?

Pot spune ca această pasiune am dobândit-o in timp. Inițial am fost nevoit sa invat limba, parintii mei mutandu-se in  Spania inca de cand eram mic. Ulterior, am descoperit placerea lecturii in aceasta limba si frumusetea acesteia. In timpul petrecut in Spania am avut profesori, care prin felul lor de a fi si de a preda, au reusit sa trezesca in mine interesul atat pentru literatura, cat si pentru gramatica limbii spaniole.

Rep: Nu avem in Sighisoara profesor de limba spaniola. Cum ai reusit sa te pregatesti fara un indrumator pe programa?

In ceea ce priveste pregatirea, nu pot spune ca a fost una foarte asidua, am incercat sa rezolv subiecte care fusesera date in anii trecuti si sa mai studiez din gramatica limbii spaniole. Pentru ultimul subiect, care consta in redactarea unui eseu argumentativ, am incercat sa ma inspir citind din diverse carti despre si din literatura spaniola, pe care doamna bibliotecara a colegiului mi le-a pus la dispozitie.

Rep: Am inteles ca ai rezultate scolare deosebite. Ce iti propui sa faci in viitor?

Rezultatele de pana acum nu au fost o urmare a nevoii de a excela, ci pur si simplu am vrut sa cunosc cat mai multe pentru a satisface propria curiozitate si pentru a ma autodepasi. Acesta este unul dintre motivele pentru care am si decis sa urmez Facultatea de Geografie in Marea Britanie. Decizia nu a fost una usoara, dar, luand in calcul mai multe optiuni, am considerat ca vreau sa urmez aceasta facultate, doarece mereu mi-am dorit sa cunosc mai bine cum functioneaza lumea ce ne inconjoara si de ce exista atatea diferente intre o tara si alta. Am decis sa merg la facultate in alta tara nu pentru ca consider ca facultatile de aici nu sunt bune, ci pentru a intra in contact cu alt mediu cultural, care sa imi imbogateasca experienta de viata.

Felicitări olimpicului sighișorean, cadrelor didactice și părinților care l-au susținut.