Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Restaurarea Cetatii Sighisoara se va realia prin concurs internațional de soluții

By / 17th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments

S-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru lucrările de proiectare – etapa studii și cercetări de fundamentare – pentru restaurarea Fortificațiilor Sighișoarei în cadrul procedurii de atribuire lansată de Institutul Național al Patrimoniului, valoarea estimată a achiziției fiind de 562.127,63 lei, fără T.V.A.

S-au solicitat servicii de elaborare a unor studii și cercetări de fundamentare pentru : Tronsoanele 1-6, Tronsoanele 8-18, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor, Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor și Turnul Croitorilor.

Procedura reprezintă primul pas dintr-un proces de restaurare  a Cetatii Sighisoara inițiat de Institutul Național al Patrimoniului. Restaurarea Cetatii Sighisoara se va desfășura prin concurs internațional de soluții.

Rezultatele acestei etape pregătitoare vor fundamenta tema concursului care va fi organizat  de Institutul Național al Patrimoniului în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, pe baza Regulamentului adoptat de UNESCO și Uniunea Internațională a Arhitecților, potrivit unul comunicat transmis de Municipiul Sighisoara.

Ziua Unirii Principatelor Române

By / 17th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcata si la Sighisoara.

Se împlinesc 160 de ani de la unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, zi cu mare încărcătură simbolică pentru destinul României Mari, Municipiul Sighișoara organizează, în data de 23 ianuarie, manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific.

La Biblioteca municipală “Zaharia Boiu” de la ora 10.00 va avea loc o expozitie de carte cu titlul “Unirea Principatelor Române 1859” dar si evocarea importanței Unirii Principatelor Române in activitatea “ Moș Ion Roată și Unirea”. Tot de la ora 10.00,  in 23 ianuarie la Muzeul de Istorie va fi vernisata expoziția numismatică: ”Monede și bancnote ale României Mari“ iar la Sala Sander de la ora 12.00  este programat simpozionul științific ”160 de ani de la Mica Unire” urmat de un program de dansuri folclorice prezentat de  Ansamblul ”Junii Hetiurului”

Fundatia Cultural Stiintifica Gaudeamus continua la Sighisoara

By / 17th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Stagiunea de concerte de muzica de camera organizata de Fundatia Cultural Stiintifica Gaudeamus continua la Sighisoara

In vederea organizarii acestor concerte, in ultima sedinta, respectiv cea din decembrie consilierii au aprobat punerea la dispozitie cu titlu gratuit a Salii Festive a Primariei. Primul eveniment din acest an va fi un recital de pian programat pentru 23 ianuarie cu incepere de la ora 18.00 si care va fi sustinut de Moriczi Melinda si Mathe Peter din Cluj Napoca.

Fundatia Cultural Stiintifica Gaudeamus organizeaza din anul 1984 activitati cultural-educative, conceret de muzica de camera, spectacole de teatru iar din anul 2011 Municipiul Sighisoara sprijina ciclul de evenimente cultural organizate de fundatia Gaudeamus la Sighisoara.

Targ de Nunti la Sighisoara

By / 9th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments
Vom avea si anul acesta Targ de Nunti la Sighisoara.
Evenimentul va avea loc in perioada 2-3 februarie si se afla la a 3-a editie. Rochii de mireasă, verighete, invitaţii de nuntă, fotografi, cameramani, DJ, restaurante, flori, rochii de seară, decoruri, aranjamente, mărturii, maşini de epocă, limuzine, torturi, prăjituri, accesorii pentru mirese, miri şi nuntaşi , formaţii, interpreţi, artificii si tot ceea ce e necesar pentru o nunta se vor regasi in oferte la a 3-a editie a Targului de Nunti de la Sighisoara.
La primele editii evenimentul s-a bucurat de un mare interes atat din partea expozantilor din Sighisoara si judetele limitrofe cat si din partea viitorilor miri si mirese.
Si anul acesta expozantii vor fi prezenti la Targul de Nunti de la Sighisoara si ii vor astepta pe viitorii miri cu oferte și promoții tentante.
 

Transilvania, aleasa pe primul loc în topul celor mai frumoase regiuni din lume ce merita vizitate anul acesta

By / 8th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Transilvania ocupă primul loc în Topul 10 al celor mai atractive regiuni din lume care merită să fie vizitate în anul 2018, întocmit de editorii ghidului de călătorii Lonely Planet.

Editorii cunoscutului ghid de călătorii spun că această regiune a României reprezintă mult mai mult decât „locul în care se ascund vampirii”, vorbind despre frumuseţea satelor săseşti şi a bisericilor fortificate transilvănene, dar şi despre frumuseţea naturii şi a faunei locale, amintind şi despre rezervaţiile de urşi şi de reintroducerea zimbrilor în ecosistemul local.

De asemenea, potrivit unui articol elogios la adresa Transilvaniei apărut pe site-ul lonelyplanet.com, Munţii Carpaţi oferă turiştilor oportunităţi numeroase în ceea ce priveşte explorarea peşterilor,  realizarea de drumeţii şi escalade montane. În acelaşi material sunt amintite şi pistele de schi din staţiunile montane Poiana Braşov şi Păltiniş.

Editorii de la Lonely Planet vorbesc şi despre pitorescul cafenelelor din Braşov, Sighişoara şi Sibiu..

Lonely Planet este cel mai important ghid de călătorii din lume.

Vom avea si anul acesta Targ de Nunti la Sighisoara.

By / 4th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Vom avea si anul acesta Targ de Nunti la Sighisoara.

Evenimentul va avea loc in perioada 2-3 februarie si se afla la a 3-a editie. Rochii de mireasă, verighete, invitaţii de nuntă, fotografi, cameramani, DJ, restaurante, flori, rochii de seară, decoruri, aranjamente, mărturii, maşini de epocă, limuzine, torturi, prăjituri, accesorii pentru mirese, miri şi nuntaşi , formaţii, interpreţi, artificii si tot ceea ce e necesar pentru o nunta se vor regasi in oferte la a 3-a editie a Targului de Nunti de la Sighisoara.
La primele editii evenimentul s-a bucurat de un mare interes atat din partea expozantilor din Sighisoara si judetele limitrofe cat si din partea viitorilor miri si mirese.
Si anul acesta expozantii vor fi prezenti la Targul de Nunti de la Sighisoara si ii vor astepta pe viitorii miri cu oferte și promoții tentante.

 

Revelion in aer liber pentru sighisoreni si turisti.

By / 27th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Primãria municipiului ne invita in centrul Sighisoarei, sã petrecem impreunã trecerea dintre ani! Cu incepere de la ora 23.00, in seara de 31 decembrie 2018, pe scena amplasata in Piata Octavian Goga, va concerta Trupa Electric Band. La ora 00.00 ne vom bucura impreuna de focul de artificii iar apoi pe scena va urca in concert trupa Semnal M. Este pentru prima data cand in Sighisioara se organizeaza Revelion cu concerte in aer liber. In aceste seri, pe aceeasi scena se desfasoara concerte in cadrul manifestarilor dedicate Targului Sarbatorilor Iernii in aceasta seara pe scena urmand a urca Adrian Ivanitschi si Mircea Vintila.

Mos Craciun soseste in Sighisoara

By / 21st decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Mos Craciun soseste in Sighisoara intr-un mod non-conformist.

La Batalionul 72 Aparare CBRN Negru Voda Sighisoara  copiii au primit daruri de la Mos Craciun. Mosul nu a venit cu sania asa cum obisnuieste ci cu un transportor blindat.

Copiii i-au cantat mosului, i-au pregatit un program artistic la care au asistat atat cadrele militare cat si copiii iar in final Mos Craciun le-a oferit celor mici daruri.
Si la Politia Sighisoara Mos Craciun nu va venii cu sania cu reni ci cu masina cu girofar si le va oferi copiilor angajatilor daruri.

Strajerii Sighisoarei au plecat si anul acesta a colinda.

By / 18th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Miercuri ii colinda pe colegii din Inspectoratul Judetean de Politie, apoi colinda societati comerciale si institutii publice din Sighisoara. Vineri ii vom vedea la evenimentele dedicate implinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Romane in Sighisoara, acestia urmand a colinda si in cadrul Manifestarilor de iarna organizate de Municipiul Sighisoara in Piata Octavian Goga si la Biserica din Cornesti si la Catedrala Ortodoxa in concertele pregatite pentru data de 26 decembrie.

Inca din 2009 un grup de politisti sighisoreni vazand ca au talent s-au constituit intr-un grup folcloric si au plecat cu colindul. Este vorba despre Strajerii Sighisoarei, 9 politisti sighisoreni ce au sustinut deja mai multe spectacole chiar si cu scop caritabil si care au scos si unele CD-uri cu inregistrari cu piesele lor, ajungand la CD-ul cu numarul 5. Pentrul anul viitor Strajerii Sighisoarei ne promit CD-ul numarul 6 cu colinde nemaiauzite.

Strajerii Sighisoarei se bucura de o apreciere deosebita din partea comunitatii data fiind si implicare pe care acestia au dovedit-o in anii anteriori, organizand mai multe concerte cu scop caritabil, sprijinindu-I de care ori au putut pe cei cu probleme

E vremea colindelor!!!

By / 8th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments
Grupul coral Armonia ne  invita la un Concert de Colinde, miercuri 12 decembrie 2018, incepand cu ora 18 la Sala festiva a Primariei. Dirijor prof. Bernadeta Szavuly, la pian prof. Rozalia Onet. Intrarea este libera.

Grupul coral Armonia a fost înfiinţat în 1980 la iniţiativa d-nei prof. Bernadeta Szávuly. A activat sub egida Casei de Cultură a Municipiului Sighişoara până în anul 2007, când a devenit organizaţie non-profit, Asociaţia Corală Armonia – Sighişoara. Armonia este un cor mixt format din circa 20 de persoane. Cei mai mulţi membri ai grupului coral  sunt cadre didactice.Repertoriul cuprinde muzică renascentistă, folclor românesc şi internaţional, muzică sacră, colinde, muzică pop etc. De-a lungul timpului grupul Armonia a susţinut zeci de concerte proprii, a participat la festivaluri corale în ţară şi în străinătate şi a fost invitat la diverse evenimente culturale.