Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

ProEtnica 2019 – Festival Intercultural Sighişoara și-a lansat programul orientativ

By / 18th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

 

 

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile  Minorităţilor Naţionale, organizează în perioada 21. – 25. august 2019 ediţia a XVII-a a festivalului „ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara”.

Programul artistic cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale Minorităţilor Naţionale,  care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. Totodată, în acest an a fost  introdusă o categorie nouă, intitulată Salonul literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziții, lansări de carte. Festivalul mai cuprinde secţiunile: Agora dialogului intercultural, teatru, expoziții comune de artă cu lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Programul reunește atât meșteșugari, cât și standuri de prezentare ale minorităților naționale, ce pot fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

Potrivit organizatorilor, serile festivalului ProEtnica 2019  vor fi pline de surprize plăcute. Astfel, joi, 22 august, va fi organizată o seară grecească încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani. Sâmbătă seara vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Va prezentam programul orientativ al festivalului Proetnica

 

Restricții de circulație pe perioada Festivalului Sighişoara Medievală 2019

By / 18th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

În perioada 26 – 28 iulie a.c., în municipiul Sighişoara va avea loc Festivalul Sighişoara Medievală 2019, manifestare culturală de amploare a cărei organizare şi desfăşurare a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 43/28.03.2019 și reglementată prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 108/27.06.2019.

Pentru buna desfăşurare a festivalului şi pentru a evita blocarea străduţelor care ar împiedica intervenţia promptă a instituţiilor abilitate în cazul unor posibile incidente și situații de urgență, Municipiul Sighişoara informează că, în perioada 25 – 29 iulie 2019, accesul auto în perimetrul de desfăşurare al evenimentului va fi interzis, cu excepţia riveranilor.
Riveranii vor parca autovehiculele proprietate personală sau ale societăţii comerciale în afara perimetrului de desfăşurare al evenimentului sau în curtea aferentă locuinţei.
Programul de aprovizionare al unităţilor economice în perimetrul de desfăşurare a festivalului, în perioada 26 – 29 iulie 2019, va fi între orele 6.00 – 9.00.
De asemenea, accesul participanţilor la oficierea cununiilor civile programate în această perioadă se va face pietonal, pe traseele accesibile, fiind permis accesul unui număr de trei autoturisme/cununie.
Nerespectarea acestor restricţii pe perioada festivalului, va fi sancţionată conform reglementărilor legale în vigoare.
Circulaţia auto, va fi închisă temporar după cum urmează:
– restricționarea accesului autovehiculelor pe ambele sensuri în perioada 25 – 28 iulie 2019, pe perioada Festivalului Sighișoara Medievală, pe strada Morii, de la Magazinul “Sigma” și strada Piața Octavian Goga până la intersecția cu str. 1 Decembrie 1918. Ruta alternativă pe perioada desfășurării evenimentului va fi strada Consiliul Europei – strada 1 Decembrie 1918 – strada Hermann Oberth;
– în data de 26 iulie 2018, între orele 16.30 – 18.00, pentru „Parada de deschidere” a Festivalului Sighișoara Medievală, pe următorul traseu: Piața Sigma – Strada Morii – Strada 1 Decembrie 1918 – intersecția cu strada Hermann Oberth – Piața Hermann Oberth – Strada Turnului – Piața Cetății.
De asemenea, pentru fluidizarea traficului auto şi suplimentarea numărului locurilor de parcare în perioada 25-29 iulie 2019, circulaţia rutieră se va desfăşura într-un singur sens pe străzile: Anton Pann, Simion Bărnuţiu, Mărăşeşti, Crinului,Ecaterina Teodoroiu și Ecaterina Varga.

Un nou concert din stagiunea de concerte maine la Sighisoara

By / 18th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

Biserica Evanghelică C.A. Sighișoara a pregătit și pentru acest an o stagiune de concerte în Biserica Mănăstirii și Biserica din Deal.

   Concertele au loc săptămânal, timp de o oră, in general vinerea seara.

Maine seara de la ora 18:00, in  Biserica  Manastirii va fi sustinut un Concert  la orga de catre   Kristofi Laszlo  din Oradea. Orga Bisericii Manastirii din Cetate a fost proaspat restaurată iar anul acesta și prelegerile din cadrul Zilelor culturii germane au facut referire la aceasta orga.

Stagiunea de concerte organizata de Biserica Evanghelica se va desfasura pana in 28 septembrie.

 

Evenimente culturale in perioada urmatoare la Sighisoara

By / 18th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

Potrivit listei evenimentelor cultural- artistice ce se vor desfasura in orasul nostru in anul 2019, Festivalul Sighisoara Medievala se va desfasura in perioada 26-28 iulie. In intreaga luna iulie  este organizata o expozitie didicata Festivalului, expozitie organizata de Asociatia Artistilor Plastici Alma Mater Castrum Sex si deschisa zilele acestea in Turnul Fierarilor, expozitie dedicata sighisorenilor si turistilor si la care intrarea este gratuită.  Tot in aceasta luna , mai précis in aceste zile are loc Concursul National de Teatru medieval pentru elevi, organizat de Clubul Copiilor Sighisoara.

In august, intre 1 si 14 august se va organiza Festivalul Academia Muzicala in perioada 21-25 august Festivalul Intercultural Proetnica iar pentru 1 septembrie a fost programat Festivalul Fanfarelor

Sighisoara in topul jurnalistilor spanioli

By / 18th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments
Jurnaliștii spanioli de la El Mundo au inclus Sighișoara printre cele mai frumoase orașe medivale din Europa.

Denumită şi „Perla Transilvaniei”, Sighişoara i-a impresionat și pe jurnaliștii de la cotidianul spaniol El Mundo, care  a  inclus o  pe lista celor mai frumoase cetăți medievale de pe bătrânul continent.

„ Acest mic oraș din Transilvania, fondat în secolul al XIII-lea, servește ca punct de pornire pentru turiștii care vor să viziteze castelele Bran și Peleș”, scriu jurnaliștii de la cotidianul spaniol El Mundo.

„Declarată patrimoniu al UNESCO, cetatea Sighișoarei atrage atenția prin clădirile medievale colorate, aflate pe cele trei străzi principale. Bisericile vechi se intercalează cumuzee extrem de interesante, cum este camera de tortură și sala armelor medievale, și clădiri construite în stil gotic. Cea mai frumoasă vedere asupra Sighișoarei este din Turnul cu Ceas, construit în secolul al XVI-lea. Să vezi un apus de soare de acolo este ceva de neprețuit”, au mai completat aceștia.

Galeria Doamnelor Batrâne de la urcarea in Cetate a primit aviz pentru restaurare

By / 18th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments
.
Documentația pentru “Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Galeriei Doamnelor Batrâne”, avizată favorabil de Comisia Națională pentru Monumente Istorice.
Azi, 17 iulie 2019, la Ministerul Culturii și Identității Naționale, a avut loc ședința Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice, secțiunea tehnică de arhitectură și inginerie pe a cărei ordine de zi a fost inclusă și avizarea documentației (PT + DE) pentru obiectivul de investitii “Consolidare, restaurare și punere în valoare a Galeriei Doamnelor Batrâne” și a documentației (DTAC) pentru “Consolidarea, restaurarea, reconversia funcțională a Turnului și Bastionului Măcelarilor”.
Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, a fost prezent la ședința Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice, împreună cu reprezentantul proiectantului, Nits Alexandru, pentru a susține documentația supusă spre avizare Comisiei care a emis avizul favorabil, sub condiția extinderii sistemului de preluare a apelor.
Foto: Pintea Claudiu

Au fost stabilite taxele pentru activitățile comerciale pe perioada Festivalului Sighișoara Medievală.

By / 17th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

Prin hotărâre a Consiliului Local pentru desfășurarea activităților comerciale în perioada Festivalului “Sighișoara Medievală” 2019  pentru închirierea terenului în vederea comerțului ambulant au fost stabilite taxele pentru Cetatea Medievală și pentru Orașul de jos.

În Cetatea Medievală taxele de închiriere sunt de 80 lei/mp/zi pentru comercializare de înghețată, produse de artizanat, 60 lei/mp/zi pentru face-painting, portrete, caricaturi si 120 lei/mp/zi pentru comercializarea de produse alimentare.

În „Orașul de Jos” pentru alimentație publică cu băuturi alcoolice (max. 2 dozatoare)  taxa de închiriere este de 150 lei/mp/zi;

Pentru    alimentație publică fără băuturi alcoolice – 130 lei/mp/zi;

Iar pentru terase taxa de inchiriere pe perioada festivalului este  8 lei/mp/zi.

Artiștii plastici sighișoreni, elevii și studenții (cu carnetul de elev/student vizat la zi) sunt scutiți de la plata taxelor de închiriere/autorizare.

Atribuirea terenurilor se va face în ordinea cronologică a depunerii cererilor. La taxele de închiriere se vor adăuga cheltuieli de regie, însemnând: Taxă de salubritate și Taxă de energie electrică.

Cei care doresc să desfășoare activitate comercială pe perioada Festivalului Sighișoara Medievală 2019  se pot prezenta  începând cu data de 25 iulie de la  ora 12.00, la sediul Municipiului, pentru încheierea contractelor de închiriere a unei suprafețe de teren și obținerea autorizației de funcționare.

Va fi eclipsă de Lună în noaptea aceasta și se va vedea și din România.

By / 17th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

În noaptea de 16 spre 17 iulie se va produce o eclipsă parțială de Lună, vizibilă în totalitate în România, dacă cerul este senin sau printre nori, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 21:44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23:00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Dacă veți privi Luna la acea oră, veți vedea cum partea de sus a discului este mai roșie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră și are o strălucire mai mare.

Luna va ieși din umbră la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ore 23 și 2 noaptea.

Pensionarii sighișoreni au participat la un Bal al Verii în acest weekend.

By / 17th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

Balul a fost organizat de către CARP Sighișoara iar Horvath Ioan președintele CARP a declarat că pensionarii s-au distrat, au dansat și au avut o sâmbătă frumoasă. Balul Verii se află la prima ediție și a fost organizat la solicitarea pensionarilor care au dorit astfel să uite de probleme și să se distreze. Atmosfera a fost intretinuta de solistii Pintea Nicolae, Pintea Doina, Vlad Daniela si de Corul de barbati al CARP Sighisoara.

Pentru membrii CARP și simpatizanți se organizează periodic excursii, petreceri și revelioane.

Se reia selectia în vederea eliberării licenței de traseu pentru vehiculele de tip tuk-tuk.

By / 17th iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

Municipiul Sighișoara anunță reluarea procedurii de selecție în vederea eliberării  licenței de traseu pentru desfăşurarea transportului de persoane, în scop turistic, în centrul istoric, zona mediană și în Cetatea medievală a municipiului Sighișoara, cu vehicule tip tuk-tuk .

 Data și ora limită de depunere a ofertelor este 22 iulie  ora 15. 30 iar termenul pentru depunerea eventualelor solicitări de clarificări privind procedura selecției este 18 iulie.

Vor fi acordate două licențe pentru vehiuculele tuk-tuk  iar selecția va avea loc în 23 iulie

            Ofertele se vor depune în conformitate cu cerințele din Norma privind selecția în vederea eliberării  licenței de traseu pentru desfăşurarea transportului de persoane, în scop turistic, în centrul istoric, zona mediană și în cetatea medievală a municipiului Sighișoara, cu vehicule tip tuktuk–care poate fi consultată pe site-ul Municipiului Sighișoara.