CFR SA recepţionează lucrările de modernizare finalizate între Simeria şi Sighişoara

By / 3rd august, 2019 / Evenimente / No Comments

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că în perioada august – noiembrie 2019 se vor desfășura recepţiile pe categorii de lucrări finalizate între Simeria şi Sighişoara, parte componentă a Coridorului Rin – Dunăre (ramura nordică).

Dezvoltarea infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Sighişoara reprezintă un important și complex program de lucrări de modernizare pe întreaga lungime de aproximativ 170 km de cale ferată dublă, care înregistrează la ora actuală un progres fizic de execuție cuprins între 92% şi 99%.

O dată cu finalizarea mai multor categorii de lucrări pe tronsonul Simeria – Sighișoara, CFR SA a programat, pentru perioada august – noiembrie, recepţiile la finalizarea lucrărilor pentru următoarele specialități feroviare:

terasamente, infrastructură, suprastructură;

poduri, podeţe, tuneluri, viaducte, pasaje rutiere, treceri la nivel;

lucrări de energoalimentare, linie de contact;

construcţii civile în stații și instalațiile aferente, sisteme de informare, substaţii de trancţiune şi lucrări de protecţia mediului.

Astfel, comisiile de specialitate, din care vor face parte reprezentanți ai CFR SA, Antreprenorului, Proiectantului și Autorităților Locale, vor recepționa până în luna noiembrie, lucrările de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare, finalizate pe specialitățile de lucrări, pe  mai multe intervalii intervalele de stații printre care si :

Sighișoara – Daneș, Daneș – Dumbrăveni, Dumbrăveni – Ațel și stațiile Daneș și Dumbrăveni de pe tronsonul Ațel – Sighișoara.

“Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare pe cele 5 tronsoane cuprinse între Simeria și Sighișoara au un grad de complexitate ridicat din punct de vedere al lucrărilor executate pe întregul traseu. Vorbim despre modernizarea a aproximativ 170 km de cale ferată dublă, 22 de staţii de cale ferată, puncte de oprire, halte de mișcare, peste 240 poduri/podeţe/tuneluri feroviare, 11 pasaje inferioare/superioare şi 4 substaţii de tracţiune. Este un traseu pe care s-au construit 3 noi tuneluri (Turdaș, Sighișoara și Daneș), un pod în formă de arc și varianate noi de traseu, construcții care asigură atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h pe o lungime cât mai mare a acestui traseu. Finalizarea lucrărilor de modernizare este o prioritate pentru CFR SA, deoarece dezvoltarea infrastructurii feroviare reprezintă un suport economic nu doar pentru operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă, dar și pentru societăţile comerciale şi serviciile publice din întreaga zonă de dezvoltare a proiectului, precizează Constantin AXINIA, directorul general al CFR SA.

Menționăm faptul că procedurile pentru recepţia pe categorii de lucrări între Simeria şi Sighişoara se desfășoară în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 845 din 24.10.2018, pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional, act normativ promovat de Ministerul Transporturilor.

CFR SA asigură publicul călător că programul de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Sighişoara are ca obiectiv general asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre (ramura nordică), îmbunătăţirea calităţii transportului feroviar și creșterea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

 

Sărbătoarea Tuberozelor in weekendul de 3-4 august

By / 3rd august, 2019 / Evenimente / No Comments
Localitatea Hoghilag este situata in judetul Sibiu, la 14 km de Sighisoara, pe drumul spre Medias
Suntem așteptați la sărbătoarea dedicată   acestei flori superbe in curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag, cu un program artistic variat, expunere instalatie florala din tuberoze, vizite la gradinile cu tuberoze, si multe alte surprize!

Pr𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐒𝐚𝐫𝐛𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐓𝐮𝐛𝐞𝐫𝐨𝐳𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐠𝐡𝐢𝐥𝐚𝐠 𝟐𝟎𝟏𝟗:

𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆ 𝟎𝟑.𝟎𝟖.𝟐𝟎𝟏𝟗

1.Târg de produse și bunătăți locale – Slow Food de Hoghilag, Valchid și Prod;
2.Expunere instalație florală din tuberoze;
3.Atelier de împâslire a lânii-flori de tuberoze (metoda Waldorf);
4.ORCHESTRA ”CAMERATA PETRU GHENGHEA” DIN BUCUREȘTI;
5.Tururi ghidate în grădinile cultivatorilor de tuberoze;
6.Ateliere de creație (tema principală ”tuberoza”);
7.Muzică și voie bună cu Aurel Tămaș, Luminița Dejan și alții;

𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝟎𝟒.𝟎𝟖.𝟐𝟎𝟏𝟗

1. Târg de produse și bunătăți locale – Slow Food de Hoghilag, Valchid și Prod;
2.Tururi ghidate în grădinile cultivatorilor de tuberoze;
3.Lansare de carte – ”UN SELFIE PENTRU U.E” proză scurtă – editura Vatra Veche
(prezintă Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan și Ioan Marcoș;
4.Muzică și voie bună cu Formația Dor din Alba-Iulia soliști Cornel Puica și Alin Bocșa;

Sâmbătă, 3 August 2019, începând cu ora 18.00, la Turnul Fierarilor va avea loc vernisajul expoziției pictorului sighișorean Rareș Kerekes, „Culorile Sighișoarei”.

By / 3rd august, 2019 / Evenimente / No Comments

Expoziția conține lucrări ale artistului plastic sighișorean Rareș Kerekes, este intitulata,, Culorile Sighișoarei,, și va fi deschisa între 2-20 august 2019. Vernisajul expoziției va avea loc  sâmbătă 3 august  de la ora 18.00 la Turnul Fierarilor. Va fi prezentata de criticul de arta din București  Dr. Marius Tita care este și curatorul expoziției. Pe simeze vor fi expuse un număr de 45 lucrări, realizate în ulei pe pânză într-o maniera personala, originala reprezentând peisaje din Sighișoara și împrejurimile ei plus câteva lucrări cu muzicanți (personaje medievale).

Artistul plastic sighișorean Rareș Kerekes expune în mari galerii în tara și străinătate, având  expozitii în București atât personale cât și de grup. A participat la numeroase simpozioane naționale și internaționale alături de artiști consacrați atât romani cât și străini. A reprezentat România în Bulgaria, Turcia și urmează o tabăra internațională de artă în Armenia în perioada 12-21 august și o alta în Turcia în 30 septembrie, unde va reprezenta țara și orașul natal Sighișoara  cu lucrările sale.

                                   

Ieri a inceput un nou festival la Sighisoara. Astazi are loc un nou concert din cadrul festivalului

By / 3rd august, 2019 / Evenimente / No Comments

Este vorba despre Festivalul Academia Sighișoara , eveniment ajuns la a 26-a ediție.

 

Asociația Cultura Viva Sighișoara, cu sprijinul Municipiului Sighișoara, organizează, în perioada 1 – 10 august 2019, cea de-a XXVI –a ediție a festivalului – școală ”Academia Sighișoara

 

La festivalul – școală “Academia Sighișoara 2019”, vor participa unii din cei mai mari muzicieni și pedagogi, artiști din România și din diferite țări europene care vor coordona elevii în cursuri diferite. Pe parcursul celor 10 zile, vor avea loc un număr de 10 concerte susținute de profesorii, artiștii și studenții Academiei Sighișoara 2019.

Ieri a avut loc concertul inaugural cu ocazia deschiderii festivalului si a Zilei Confederatiei Elvetiene.

Astazi de la ora 20.00 va avea loc un concert la Sinagoga din Sighisoara. Concertul intitulat Romantic Preludes va fi sustinut de Evelina Andries, Nathalie Pena, Amalia Nedelcu si Endre Guran. Intrarea la concertele din cadrul Festivalului scoala Academia Sighisoara este gratuita. Concertele vor fi sustinute in Sala Festiva a Municipiului si in Sinagoga Sighisoara

Saptamana viitoare va avea loc o consultare publică cu locuitorii din Cetatea Sighișoara

By / 1st august, 2019 / Evenimente / No Comments

Saptamana viitoare va avea loc o consultare publică cu locuitorii din Cetatea Sighișoara

Consultarea va avea loc vineri  9 august de la ora 15.00 si este organizata de  Institutul Național al Patrimoniului, împreună cu Primăria Municipiului Sighișoara și Ordinul Arhitecților din România

Aceasta este a doua consultare publică privind Proiectul de restaurare și punere în valoare a fortificațiilor Sighișoarei.

Începând cu luna martie 2019, Institutul Național al Patrimoniului (INP) a inițiat consultări cu comunitatea locală din Sighișoara, cu actorii publici și privați și cu comunitatea profesională implicată în protejarea patrimoniului cultural, în pregătirea unei campanii de restaurare și punere în valoare a fortificațiilor medievale ale orașului.

Scopul acestor consultări publice au ca obiectiv, pe de o parte, (1)documentarea și realizarea de studii și cercetări necesare pentru fundamentarea strategiei de abordare a proiectului, identificarea scenariilor de finanțare posibile și elaborarea proiectului tehnic care va face subiect al unui concurs internațional de soluții pentru restaurarea și punerea în valoare a ansamblului Fortificațiilor Sighișoarei, iar pe de altă parte, (2) identificarea celor mai potrivite modalități pentru integrarea perimetrului fortificațiilor, pe termen lung, ca element activ în viața comunității – condiție necesară pentru viabilitatea pe termen lung a proiectului.

În cadrul discuțiilor avute, au fost identificate o serie de aspecte relevante pentru buna gestiune, restaurare și punere în valoare a Cetății Sighișoarei, necesitatea urgentă a asigurării de intervenții în întreg situl, nu doar asupra fortificațiilor, necesitatea identificării de soluții de sprijin pentru proprietarii privați din Cetate, care nu pot face față cheltuielilor și procedurilor implicate de protejarea și restaurarea caselor monument istoric în care trăiesc, dar și problema impactului negativ al turismului intensiv și nereglementat asupra sitului și asupra calității vieții locuitorilor Cetății, se arata intr-un comunicat semnat de Ștefan Bâlici, Director general al Institutului Național al Patrimoniului si Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, Primarul Municipiului Sighișoara

Si anul acesta va avea loc la Sighisoara Targul apicol Apiardeal

By / 1st august, 2019 / Evenimente / No Comments

Si anul acesta va avea loc la Sighisoara Targul apicol Apiardeal

Peste 50 de producatori apicoli vor lua parte la acest eveniment. A fost stabilită perioada de desfăşurare a târgului apicol din Sighişoara din acest an. Aşadar, anul acesta târgul se va desfăşura în luna septembrie, mai exact în 14-15 septembrie.

Potrivit organizatorului târgului, Ştefan Orban, evenimentul a ajuns la cea de-a sasea ediţie şi îşi propune să aducă la Sighişoara apicultori din ţară şi de peste hotare, care să pună la dispoziţia publicului diverse sortimente de miere, produse şi accesorii apicole

O expozitie de arta va fi deschisa in Cetatea Sighisoara in perioada urmatoare.

By / 1st august, 2019 / Evenimente / No Comments

Expozitia are titlul Sighisoara Remember si va fi deschisa in perioada 1-7 august la Centrul National de Informare Turistica- Sala Sander.

Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 1 august la ora 16.00.

Expun artisti plastici din Medias, Sighetu Marmatiei, Sighisoara, Targu Mures si Turda.

Expozitia de doreste a fi o reintalnire intre fosti colegi de facultate, artisti plastici  care au facut o parte din studii la Sighisoara.

Lucrarile pe care le vom putea admira la Sighisoara timp de sapte zile au fost expuse si la Turda. Intrarea atat la vernisaj cat si la expozitie este gratuita.

In august, timp de 5 zile se va desfasura la Sighisoara Festivalul Proetnica.

By / 31st iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

In august, timp de 5 zile se va desfasura la Sighisoara Festivalul Proetnica.

Festivalul vine cu o categorie noua de program, cu sectiuni noi, oferind celor 20 de minoritati prezente in orasul nostru o agora de exprimare sub forma de festival dupa cum a declarat Volker Reiter, organizator al evenimentului.

Cea de-a 17-a editie Proetnica Festival Intercultural Sighisoara se va desfasura in perioada 21-25 august.

Atelier organizat la Sighișoara pentru tinerii artiști ai Școlii de-Acasă de la Hundorf.

By / 31st iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

Sâmbătă, 27 iulie, a avut loc, la Sighișoara, atelierul susținut de Lucian Muntean, artist vizual și fotojurnalist, împreună cu invitatul său, profesorul Ion Neagoș, pentru tinerii artiști ai Școlii de-Acasă de la Hundorf. Au participat artiștii vizuali: Bogdan Cazacincu, Raluca Ghiță, Maria Bucurenciu și Ana Maria Liță.

Focusat pe importanța documentării care poate genera un drum artistic, Lucian Muntean  și  profesorul Neagoș Ion  i-au invitat pe tinerii rezidenți la o incursiune în Cetatea Sighișoarei, locul de început, păstrat în memoria afectivă cu detaliile sale, seva acestora regăsindu-se în multe din proiectele artistice de mai târziu ale lui Lucian Muntean.

El a povestit cum însemnele zilelor săptămânii de pe păpușile din Turnul cu Ceas l-au făcut atent asupra simbolurilor care apar reprezentate pe casele trulli din Alberobello, întregul traseu regăsindu-se în expoziția personală intitulată „Alberobello – fotografie și grafică“, prezentată la Muzeul Satului din București (2015). Dangaua orașului Sighișoara văzută în Muzeul din Turnul cu Ceas l-a îndemnat să creadă că localitățile din Ardeal aveau, fiecare, câte o danga (obiect cu care erau însemnate vitele), așa că, în urma unei cercetări în 165 de sate din Ardeal a rezultat proiectul ”Dangale”, prezentat mai întâl în Sighișoara, apoi în București. ”Hărți imaginare”, expoziția personală prezentată la Centrul de Cultură și Artă Sălaj, apoi la Galeria ”Dialog” și la Institutul Cultural Român în București își are rădăcinile în însemnele din Turnul cu Ceas care arată direcția și distanțele către marile orașe europene.

Pe tot parcursul zilei  artiștii au fost însoțiți de poveștile profesorului  Ion Neagoș, poet, critic literar și dascăl de vocatie, autor al volumelor „Crăciun, Schlesak, Zanca, Imersiuni””Mircea Cărtărescu. Romanul inițiatic” și ”Mircea Eliade. Mitul iubirii”.  Profesorul Neagoș a călăuzit atelierul cu istorisiri care pornesc din Sighișoara și care se regăsesc, mai apoi, în scrierile lui Dieter Schlesak și Andrei Zanca, prieteni apropiați, a căror operă o cunoaște în profunzime.

Școala de-Acasă, Hundorf, 2019 este un proiect cultural finanțat de:

Ministerul Culturii și Identității Naționale

 Consiliul Județean Mureș

Un nou festival incepe maine la Sighisoara.

By / 31st iulie, 2019 / Evenimente / No Comments

U

Este vorba despre Academia Sighisoara 2019, ajuns la a XXVI-a editie.

Festivalul de Muzica Academică este organizat de Asociatia „Cultura Viva Sighişoara” şi Primăria Municipiului Sighişoara. Pe parcursul evenimentului, pană in 10 august, iubitorii muzicii culte au posibilitatea să asiste zilnic la un concert cameral. Concertele au loc in Sala Festivă a Primăriei şi la Sinagogă. Intre artiştii de pe afiş se numara Evelina Andries, Amalia Nedelcu si Gerardo Vila. Concertul inaugural al Festivalului de Muzică Academică de la Sighişoara va avea loc maine .

Concertul inaugural al celei de-a 26-a ediții a festivalului-școala Academia Sighișoara, ce va avea loc pe 1 August de la ora 20 în Sala Baroca a Primariei Sighișoara, poarta denumirea ”Copii la joaca”, este un cadou oferit cu ocazia Zilei Naționale a Confederației Elvețiene si va fi sustinut de Viniciu Moroianu, Adelina Oprean si Alexandru Gavrilovici.