Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Vineri, la Sala Sander lansare de carte

By / 22nd martie, 2019 / Evenimente / No Comments

Vineri, 22 martie, de la ora 17:30, Forumul Democrat al Germanilor din Sighisoara ne invita la lansarea cărții  „Un veac framantat – Germanii din Romania dupa 1918”. Lansarea va fi  urmată de discutii cu trei dintre autori:  Remus Gabriel Anghel, Rudolf Poledna si Hannelore Baier.

Despre carte ace va fi lansata vineri la Sighișoara, unul dintre autori, Remus Gabriel Anghel spunea că își propune, pe de o parte, să  ofere specialistilor si publicului larg, deopotrivă, o perspectivă comprehensivă asupra istoriei germanilor din România după 1918, pe de alta să prezinte sub forma unei sinteze evoluția istorică a acestei comunități în perioada contemporană și recent.

Coordonatorii volumului spun că au ales un stil direct, cu prezentarea unor studii elaborate atât de istorici, cât și de sociologi, obținând astfel o perspectivă multidisciplinară cu privire la destinul minorității germane în perioada 1918-2018.

Istoria Sighișoarei fiind strâns legată de istoria minorității germane, prezența atât în paginile cărții a unor studii aparținând a doi sighișoreni, cât și prezența acestora la lansarea de vineri de la Sala Sander este văzută ca o oportunitate pentru cei care vor să-și formeze o părere proprie despre comunitatea germană. Este vorba despre doi sighișoreni a cărora viață este strâns legată de Sighișoara: Hannelore Baier și Rudolf Poledna, foste cadre didactice la Liceul Joseph Haltrich.

Sighisoara prezentata la un eveniment cultural din Germania

By / 22nd martie, 2019 / Evenimente / No Comments

La Würzburg, in Germania, va avea loc în data de 22 martie un eveniment cultural cu tema „Vortrag-Lesung-Musik“ (Film-Prezentare de carte-Muzică).

Inițiatoarea evenimentului este Ioana Heidel,  sighișoreancă prin adopție, președintă a organizației germano-române „Deutsch-Rumänische Horizonte e.V.“ ( societate de cultură și literatură).

În cadrul întâlnirii cu oameni de cultură germani va fi prezentat un film despre Sighișoara, cu titlul „Schäßburg, die Perle Siebenbürgens, UNESCO Weltkulturerbe“ („Sighișoara, Perla Transilvaniei, Patrimoniu Mondial UNESCO“). Filmul și fotografiile au fost realizate de sighișoreanul  Claudiu Pintea, completate cu fotografii și informații istorice de Dieter Wolf din Nürnberg. Un sprijin substantial pentru  aranjarea materialului și finalizarea filmului ii apartine lui Udo Heidel.

 

Ioana Heidel va prezenta romanul autobiografic „Mein Lebensweg bis jenseits des Horizonts“( Viața mea dincolo de orizont)

Campionatul National de Karate pentru copii gazduit in Sighisoara

By / 20th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

In acest weekend Sighisoara va gazdui  Campionatul National de Karate pentru copii

Sambata 23 martie, meciurile sunt programate intre orele 10.00 si 18.00  pentru categoriile de varste 7, 8, 9 si 10 ani , individual si echipe iar duminică 24 martie intre  orele: 09:00  si  15:00  pentru categoriile 11 si  12 ani (individual si echipe). Deschiderea oficiala a Campionatului va avea loc sambata la ora 13.00 la Sala Polivalenta Radu Voina.

Potrivit antrenorului Mihoc Constantin, organizator al evenimentului, in Sighisoara vor fi prezenti sute de sportivi din intreaga tara iar campionatul este important in contextul in care sportivii care doresc să participe in Lotul national la Campionatul European si Mondial trebuie sa participe obligatoriu si la Campionatul National. CS Hara Sighisoara participa la acest campionat cu un numar de 14 sportivi. Campionatul va beneficia de transmisie online.

Evenimentul se va desfasura in perioada 23-24 martie si este organizat de catre Club Sportiv Hara Sighisoara in colaborare cu Federatia Romana de Karate, cu sprijinul Municipiului Sighisoara, a Ministerului Tineretului si Sportului si a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Intrarea la meciuri este gratuita

 

Sighisoara in clipul de promovare a Romaniei

By / 19th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

A fost lansat noul clip de promovare a Romaniei: Sighisoara inclusa in clip.

Ministerul Turismului a lansat, duminică noaptea, noul clip de promovare a României, prezentată ca ţara Contelui Dracula, a zmeilor şi a lui Făt-Frumos, precum şi un „tărâm al petrecerilor”, cu festivaluri electrizante.

Din Sighisoara apar imagini din Cetate, filmari din Turnul cu Ceas si din fata Casei Venetiene.

Filmul a fost creat pentru a fi utilizat în campaniile de promovare ale Ministerului Turismului, precum campanii TV şi marketing online. În aceeaşi măsură clipul va fi promovat şi cu ocazia unor evenimente interne şi externe.

Clipul îl prezintă pe un turist care explorează România ajungând să cunoască cele mai frumoase peisaje din ţară, oamenii locului şi tradiţiile.

Sub sloganul „România, o destinaţie pentru 365 de zile de vacanţă pe an”, pe muzică interpretată de naistul Nicolae Voiculeţ, ţara este prezentată ca un „loc viu, vibrant”.

„Ţi-ar plăcea România şi românii mei”, spune vocea din off. „Aici, oamenii sunt încă o poveste de spus oricând şi oricui. Aici s-au născut Contele Dracula, zmeii sau Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana”.

Sunt prezentate de asemenea Palatul Parlamentului – „cea mai mare clădire din Europa”, Ateneul, bisericile şi castelele, Salina de la Turda şi hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, Mocăniţa, litoralul Mării Negre, festivalurile Neversea şi Untold.

La final, în clip apare şi Ilie Năstase, care transmite mesajul : „Te aştept în ţara mea. Pentru mine, România rămâne numărul 1”.

Consultare publică privind Fortificațiile Sighișoarei.

By / 19th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

 Institutul Național al Patrimoniului, Municipiul Sighișoara și Parohia Evanghelică C.A. Sighișoara organizează în data de 21.03.2019, începând cu ora 17.00, în Sala festivă a municipiului Sighișoara, P-ța Muzeului nr. 7, consultarea publică cu privire la viitorul fortificațiilor medievale ale orașului  în pregătirea unui concurs internațional de soluții pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui ansamblu monumental excepțional.

            Rolul comunității locale în protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice este unul central iar opiniile reprezentanților acesteia sunt esențiale în etapa de elaborare a temei de proiectare, se arata in comunicatul transmis de organizatorii consultarii publice.

Expozitie de lucrari in Cetatea Sighisoara

By / 16th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

Expozitie in Cetatea Sighisoara cu lucrari ale elevilor sighisoreni.

Expozitia ce poarta numele “ Ora de educatie plastica” va fi deschisa  pana in data de 31 martie in Turnul Fierarilor, putand fi vizitata intre orele 9-17.

Expun lucrari elevi ai claselor V-VIII de la Liceul Teoretic Joseph Haltrich.

Intrarea la expozitia elevilor sighisoreni,  deschisa in Turnul Fierarilor in aceasta luna, este gratuita.

Oferta de Paste 2019 DoubleTree by Hilton Sighisoara

By / 15th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

Oferta Paste 2019 Hotel DoubleTree by Hilton Sighisoara Cavaler

Pachet 3 nopti: 190 euro/adult

Pachet 2 nopti: 170 euro/adult

Pachetele includ:

v  Cazare cu mic dejun bufet in camerele DoubleTree by Hilton

v  Cina Sighisoreana pe data de 27 aprilie

v  Gustare ardeleneasca dupa slujba de Inviere

v  Dejun Pascal pe data de 28 aprilie

v  Cocktail Party pe data de 28 aprilie

v  Access gratuit la centrul SPA pe toata durata sejurului

v  Parcare gratuita ( in limita disponibilitatii)

 

Conditii:

v  Avansul de 50% din contravaloarea pachetului asigura rezervarea ferma si se achita intr-un termen de 5 zile de la data transmiterii facturii proforma,cu o achitare integrala a pachetului pana la data de 15 aprilie 2019.

v  Tarifele includ TVA si taxa hoteliera.

v  In cazul anularilor, avansul  nu se restituie.

Pentru petrecerea timpului liber vă recomandăm:
– Relaxare la centru SPA cu piscina interioara, saune. camera de relaxare si sala de Fitness;
– Turul Cetăţii Medievale împreună cu Toboşarul Cetăţii şi Garda de Onoare a acesteia;
– Echitaţie la 15 km de Sighişoara într-un cadru pitoresc transilvănean;
Pentru informaţii şi alte sugestii vă stăm la dispoziţie.

CONTACT: rezervari@hotelcavaler.ro / 0758 603 693

Concertul Duo violonistic a avut loc aseara de la ora 18.00 in Sala Festiva a Primariei.

By / 15th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

La vioară au evoluat : Sonia Vulturar și Teodora Buia din Cluj Napoca. Concertul a facut parte din seria manifestarilor culturale organizate de Fundația Cultural Științifică Gaudeamus.

In seria acestor evenimente, in 20 martie suntem invitati la o Serată de operete sustinuta de Buta Arpad și invitații săi.

Saptamana viitoare Sighisoara va fi prezentata la un eveniment cultural din Germania.

By / 15th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

La Würzburg, in Germania, va avea loc în data de 22 martie un eveniment cultural cu tema „Vortrag-Lesung-Musik“ (Film-Prezentare de carte-Muzică).

Inițiatoarea evenimentului este Ioana Heidel,  sighișoreancă prin adopție, președintă a organizației germano-române „Deutsch-Rumänische Horizonte e.V.“ ( societate de cultură și literatură).

În cadrul întâlnirii cu oameni de cultură germani va fi prezentat un film despre Sighișoara, cu titlul „Schäßburg, die Perle Siebenbürgens, UNESCO Weltkulturerbe“ („Sighișoara, Perla Transilvaniei, Patrimoniu Mondial UNESCO“). Filmul și fotografiile au fost realizate de sighișoreanul  Claudiu Pintea, completate cu fotografii și informații istorice de Dieter Wolf din Nürnberg. Un sprijin substantial pentru  aranjarea materialului și finalizarea filmului ii apartine lui Udo Heidel.

 

Ioana Heidel va prezenta romanul autobiografic „Mein Lebensweg bis jenseits des Horizonts“( Viața mea dincolo de orizont).

Centura Sighisoarei sa fie realizata mai repede

By / 12th martie, 2019 / Evenimente / No Comments

Ministrul Transporturilor a declarat ca doreste ca Centura Sighisoarei sa fie realizata mai repede decat prevede Master planul pe transporturi.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, cu ocazia unei vizite pe șantierul Autostrăzii Transilvania, că exista discutii la Ministerul Transporturilor pentru ca  proiectele de realizare a centurilor ocolitoare pentru municipiile Reghin si Sighisoara  sa fie actualizate și sa intre la finanțare.

 

“La Reghin este în pregătire un studiu de fezabilitate al autorităților locale și probabil vom prelua acest studiu la CNAIR pentru a lansa o licitație de proiectare și execuție în viitor. Centura Sighișoarei este în perioada de implementare în master plan 2021-2030. Vă spun acest lucru pentru că, fiind în master plan, putem trage mai aproape acest proiect, am mai făcut-o și pentru alte proiecte și probabil asta se va întâmpla și cu centura Sighișoarei. O să vedem, în cursul acestui an, poate vom da drumul la un studiu de fezabilitate  și un proiect tehnic, ca să scurtăm perioada” a declarat ministrul.

Discutii pentru construirea unui centuri de ocolire a Sighisoarei au existat inca din anul 2007 iar sighisorenii, atat agenti economici cat si persoane fizice si-au aratat in mai multe randuri dorinta ca aceasta centura sa fie realize pentru decongestionarea traficului din oras.

Si dupa ce proiectul ar fi realizat si finantarea ar fi asigurata, ar putea exista intarzieri in procesul de constructie a centurii Sighisoarei, daca ne uitam dupa situatia  constructiei centurii de ocolire a municipiului Târgu Mureș unde  procedurile sunt îngreunate de procesele celor care au construit pe traseul viitoarei centuri