„Povestea a început în 2005, a fost un proiect al Ministerului Culturii de restaurare a bisericii, care este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a început fnanţarea şi s-a dorit restaurarea bisericii şi a turnului. Biserica a fost cumva finalizată în 2009, dar având în vedere că ne-a lovit criza, s-a renunţat la finanţarea turnului, care era destul de şubred. Am căutat fonduri pe la diverse instituţii şi am reuşit să accesăm fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor de restaurare a turnului se ridică la 600.000 euro, iar valoarea pe hârtie este undeva la 520.000 euro. Stadiul lucrărilor este la 90% şi sper ca în luna mai să terminăm şi cu recepţia lucrării”, a declarat, pentru AGERPRES, curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz, Johann Schaaser.

Potrivit curatorului, turnul a fost reabilitat complet, începând cu stabilizarea structurii prin legarea pereţilor, care aveau fisuri care datau de circa 150 de ani, până la scara interioară din stejar, care a fost înlocuită.

Curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz susţine că, pentru restaurarea întregului ansamblu, biserică-turn, ambele parte a patrimoniului UNESCO, a fost nevoie de demersuri care au durat aproape 15 ani, atât pe fondul crizei economice din 2009, dar şi din cauza birocraţiei excesive în atragerea fondurilor europene.