Sighisorean pe locul I la Olimpiada nationala de limbi romanice.

Elevul Ciaki Stefan din clasa a XII -a C de la Colegiul National ” Mircea Eliade” a obtinut locul  I la Olimpiada nationala de limbi romanice, specializare  limba spaniola. Este un rezultat extraordinar, care incununeaza munca extrem de serioasa depusa de acest elev si aceasta in conditiile in care elevul  are media 10 pe semestrul  I, indiferent de materie.

Este munca elevului cu putin sprijin din partea dirigintei profesor  Picos Szapanyos si aceasta in conditiile in care in Sighisoara nu exista profesor de limba spaniola. Până acum Sighișoara nu a mai avut un astfel de rezultat.

Rep: Cum ti s-a parut faza nationala a acestei olimpiade?

Faza naționala a reprezentat un eveniment aparte, in cadrul caruia am avut ocazia sa cunosc oameni din toate colturile tarii si sa leg prietenii cu alti elevi pasionați de limbile straine. Cât despre probele în sine, nu mi s-au părut de o dificultate extrem de ridicata, ci au fost destul de accesibile.

Rep: Ce te-a determinat sa te inscrii in competitie?

Cand am aflat de posibilitatea de a participa la aceasta olimpiada am luat-o ca pe o provocare personala, voiam sa vad unde pot ajunge cu toate cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului. De asemenea, eram curios sa descopar cum se desfasoara etapa nationala a unei astfel de competitii

Rep: De cand pasiunea ptr limba spaniola?

Pot spune ca această pasiune am dobândit-o in timp. Inițial am fost nevoit sa invat limba, parintii mei mutandu-se in  Spania inca de cand eram mic. Ulterior, am descoperit placerea lecturii in aceasta limba si frumusetea acesteia. In timpul petrecut in Spania am avut profesori, care prin felul lor de a fi si de a preda, au reusit sa trezesca in mine interesul atat pentru literatura, cat si pentru gramatica limbii spaniole.

Rep: Nu avem in Sighisoara profesor de limba spaniola. Cum ai reusit sa te pregatesti fara un indrumator pe programa?

In ceea ce priveste pregatirea, nu pot spune ca a fost una foarte asidua, am incercat sa rezolv subiecte care fusesera date in anii trecuti si sa mai studiez din gramatica limbii spaniole. Pentru ultimul subiect, care consta in redactarea unui eseu argumentativ, am incercat sa ma inspir citind din diverse carti despre si din literatura spaniola, pe care doamna bibliotecara a colegiului mi le-a pus la dispozitie.

Rep: Am inteles ca ai rezultate scolare deosebite. Ce iti propui sa faci in viitor?

Rezultatele de pana acum nu au fost o urmare a nevoii de a excela, ci pur si simplu am vrut sa cunosc cat mai multe pentru a satisface propria curiozitate si pentru a ma autodepasi. Acesta este unul dintre motivele pentru care am si decis sa urmez Facultatea de Geografie in Marea Britanie. Decizia nu a fost una usoara, dar, luand in calcul mai multe optiuni, am considerat ca vreau sa urmez aceasta facultate, doarece mereu mi-am dorit sa cunosc mai bine cum functioneaza lumea ce ne inconjoara si de ce exista atatea diferente intre o tara si alta. Am decis sa merg la facultate in alta tara nu pentru ca consider ca facultatile de aici nu sunt bune, ci pentru a intra in contact cu alt mediu cultural, care sa imi imbogateasca experienta de viata.

Felicitări olimpicului sighișorean, cadrelor didactice și părinților care l-au susținut.