Festivalul „Sighișoara Medievală”, ediția XXIV

Manifestare emblematică pentru Sighișoara, Festivalul „Sighișoara Medievală” și-a consolidat, prin succesul edițiilor anterioare, statutul de cel mai eficient mijloc de promovare a imaginii Sighișoarei ca centru cultural de interes major.

Ediția cu numărul XXIV a Festivalului „Sighișoara Medievală”, având ca temă Taina Curierului Secret se va desfășura în perioada 28 – 30 iulie 2017 și are ca și obiectiv valorificarea istoriei orașului și a identității sale culturale prin intermediul artei, condiția de bază fiind bunul-gust, eleganța și calitatea actului artistic.

Legendă medievală sighișoreană, Angelina sau turcii în fața Sighișoarei, culeasă în sec. al XIX-lea de etnologul Friedrich Mueller, povestește cum oraşul a fost asediat de turci și care, pentru eliberarea acestuia solicitau o sumă foarte mare de bani, iar cronicarul oraşului, Simeon care era şi astrolog, a consultat horoscopul și a dezvăluit faptul că viitorul orașului arăta nebulos.

Legenda spune că, în discuţiile cu turcii, intervine patricianul Lorentz iar soţia acestuia, Angelina, cea mai frumoasă fată din oraș, care era și vrăjitoare, reușește să îl convingă pe pașa turc care conducea atacul să nu distrugă orașul, chiar dacă acest fapt însemna sacrificarea ei.

Povestea se va contura în cele trei zile ale festivalului cu ajutorul curierului secret care va traversa istoria Sighișoarei și care va dezvălui, în ultima seară, în cadrul unui bal mascat, ca și element surpriză pentru spectatori, prin intermediul unei piese de teatru muzical, povestea sălvării urbei de către Angelina.

Participanții la festival vor avea șansa să devină parte activă în această poveste, îndemnați fiind să descopere indiciile oferite pe parcursul celor trei zile pentru deslușirea misterului din jurul unui personaj secret și cheia întregii povești, urmărindu-se totodată și educarea publicului cu privire la istoria orașului.

Întrucât obiectivul principal al festivalului este acela de a transforma Sighișoara într-un centru medieval pe parcursul a celor trei zile, se vor organiza activități ca: mesteșugărit (olărit, fierărit, linogravură, dulgherit, manufacturizare de bijuterii), ateliere de dans medieval, teatru de păpuși, teatru de umbre, teatru itinerant, tras cu arcul, mânuire de arme specific epocii, recitare de poezie medievală, expoziție de artefacte, conferințe, concerte/spectacole, animație stradală, foc de artificii, mapping pe clădiri, urmărindu-se astfel realizarea unui eveniment de înaltă ținută artistică și culturală.