Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Strajerii Sighisoarei au plecat si anul acesta a colinda.

By / 18th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Miercuri ii colinda pe colegii din Inspectoratul Judetean de Politie, apoi colinda societati comerciale si institutii publice din Sighisoara. Vineri ii vom vedea la evenimentele dedicate implinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Romane in Sighisoara, acestia urmand a colinda si in cadrul Manifestarilor de iarna organizate de Municipiul Sighisoara in Piata Octavian Goga si la Biserica din Cornesti si la Catedrala Ortodoxa in concertele pregatite pentru data de 26 decembrie.

Inca din 2009 un grup de politisti sighisoreni vazand ca au talent s-au constituit intr-un grup folcloric si au plecat cu colindul. Este vorba despre Strajerii Sighisoarei, 9 politisti sighisoreni ce au sustinut deja mai multe spectacole chiar si cu scop caritabil si care au scos si unele CD-uri cu inregistrari cu piesele lor, ajungand la CD-ul cu numarul 5. Pentrul anul viitor Strajerii Sighisoarei ne promit CD-ul numarul 6 cu colinde nemaiauzite.

Strajerii Sighisoarei se bucura de o apreciere deosebita din partea comunitatii data fiind si implicare pe care acestia au dovedit-o in anii anteriori, organizand mai multe concerte cu scop caritabil, sprijinindu-I de care ori au putut pe cei cu probleme

E vremea colindelor!!!

By / 8th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments
Grupul coral Armonia ne  invita la un Concert de Colinde, miercuri 12 decembrie 2018, incepand cu ora 18 la Sala festiva a Primariei. Dirijor prof. Bernadeta Szavuly, la pian prof. Rozalia Onet. Intrarea este libera.

Grupul coral Armonia a fost înfiinţat în 1980 la iniţiativa d-nei prof. Bernadeta Szávuly. A activat sub egida Casei de Cultură a Municipiului Sighişoara până în anul 2007, când a devenit organizaţie non-profit, Asociaţia Corală Armonia – Sighişoara. Armonia este un cor mixt format din circa 20 de persoane. Cei mai mulţi membri ai grupului coral  sunt cadre didactice.Repertoriul cuprinde muzică renascentistă, folclor românesc şi internaţional, muzică sacră, colinde, muzică pop etc. De-a lungul timpului grupul Armonia a susţinut zeci de concerte proprii, a participat la festivaluri corale în ţară şi în străinătate şi a fost invitat la diverse evenimente culturale.

Organizația Orașelor Patrimoniu Mondial a acordat Sighișoarei Certificatul de onoare pentru anul 2018.

By / 6th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Regis Labeaume, președinte al Organizației Orașelor Patrimoniu Mondial, a transmis Municipiului Sighișoara o scrisoare prin care își exprima bucuria că Sighișoara, inclusă în Lista Patrimoniului Modial în anul 1999, se numără printre membrii de onoare ai organizației.

Sighișoarei i-a fost acordat și Certificatul de membru de onoare  pentru anul 2018.

Sighisoara va gazdui Campionatul de minifotbal Cupa Cetatea.

By / 5th decembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Campionatul se afla la cea de-a V-a editie si se va desfasura in perioada 14-15 decembrie.

Potrivit organizatorului evenimentului, Lazar Alexandru si anul acesta si-au aratat intentia de a participa la campionat echipe din intreaga tara.

“ In urma cu 5 ani am gandit acest campionat pentru sprijinirea si promovarea minifotbalului. Campionatul se organizeaza mereu in luna decembrie , evenimentul fiind un cadou pentru cei care practica minifotbalul si pentru spectacorii iubitori ai minifotbalului.” a declarat Lazar Alexandru.

La editia anterioara la acest campionat a fost prezent si internationalul Liviu Antal, jucatorii de Divizia A, Andrei Cordos si Emil Stef.

Organizatorii Campionatului de minifotbal Cupa Cetatea pregatesc si pentru editia de anul acesta participari surpriza la eveniment.

De 1 decembrie va avea loc la Sighisoara deschiderea patinoarului

By / 29th noiembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

De 1 decembrie va avea loc la Sighisoara deschiderea patinoarului artificial amplasat langa Double Tree by Hilton.

Patinoarul artificial amplasat pe str. Morii, zona Piața Sigma, langa hotel  Double Tree by Hiltonva funcționa zilnic, între orele 10.00 și 22.00, 5 serii/zi, iar accesul va fi gratuit şi se face pe baza unui tichet de intrare.

Patinoarul artificial mobil va putea fi utilizat de orice persoană cu condiţia respectării prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sighișoara nr. 231/14.11.2018.

Inca de saptamana trecuta au inceput pregatirile pentru amplasarea si amenajarea patinoarului artificial in centrul Sighisoarei, iar reprezentantii firmei care realizeaza lucrarile au declarat ca patinoarul este aproape pregatit pentru deschidere.

Patinoarul are o suprafata de 600 m patrati si este amplasat pe strada Morii, zona Piata Sigma. Patinoarul va avea si un centru de inchiriat patine si o garderoba iar functionarea acestuia se va face in baza unui regulament.
Patinoarul va functiona in Sighisoara in perioada 1 decembrie- 17 februarie.

Accesul va fi gratuit pe gheata şi se va face pe baza unui tichet de întrare.

 

„Visele devin Realitate”. la Sighisoara.

By / 22nd noiembrie, 2018 / Evenimente / No Comments
Se fac ultimele pregatiri pentru spectacolul „Visele devin Realitate”.
Spectacolul este programat a se desfăşura în data de 23 noiembrie de la ora 17.00, la Sala Mihai Eminescu, este organizat de Codruţ & Centru de Voluntariat Sighişoara şi va aduce în faţa publicului artişti ai muzicii populare şi usoare, artişti cunoscuţi la nivel local, dar şi naţional şi internaţional, cap de afiş al spectacolului fiind trupa The Humans iar invitat surpriză Elena Hasna, câştigătoarea finalei de popularitate „Next Star”. Organizatorul spectacolului aniversar a declarat că de 10 ani organizează activităţi caritabile, în aceşti ani fiind organizate 5 spectacole caritabile. Spectacolul de vineri va fi unul aniversar.

Aniversarea Centenarului Marii Unirii la Sighisoara

By / 19th noiembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Aniversarea Centenarului Marii Uniri la Sighisoara

Pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, Municipiul Sighișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale,organizează o serie de activități cultural-artistice cu care se vor desfășura după următorul program:

 

28 NOIEMBRIE 2018

ORA 12.00 CENTRUL NAŢIONAL DE INFORMARE ŞI PROMOVARE TURISTICĂ

Concurs şcolar “UnireaBucovinei cu România”

1 DECEMBRIE 2018

ORA 11.00 MONUMENTUL LATINITĂŢII

Ceremonial militar

Slujba religioasă ecumenică

Evocarea momentelor de la 1918

Alocuţiuni

Depunere de coroane de flori

Parada portului popular pe traseul str. 1 Decembrie 1918, intersecție cu str. HoreaTeculescu – str. Hermann Oberth, intersecție cu Piața Hermann Oberth

ORA  12.00 SALA “MIHAI  EMINESCU”

Concert coral susținut de grupurile corale sighișorene: VOX ANIMI, THEOTOKOS,

ARMONIA SIGHIȘOARA, NICOLAE BOGDAN și STRĂJERII SIGHIȘOAREI

Dansuri folclorice – Trupa K-BOOM Sighişoara

ORA 13.00 CENTRUL NAŢIONAL DE INFORMARE ŞI PROMOVARE TURISTICĂ

Lansarea Anuarului Muzeului de Istorie « Alt Schaessburg », nr. XI

Lansare de carte “Românul s-anăscut poet” – Asociația Literară “Creneluri Sighișorene”

Proiecție video ”Marea Adunar eNațională de la Alba Iulia”

Conferința “100 de ani de la Marea Unire”

ORA 19.00 SALA “MIHAI  EMINESCU”

SPECTACOL CULTURAL-ARTISTIC

Florina Oprea

Ansamblul Jidvei România

1 – 14 DECEMBRIE 2018

ORA 10.00 BIBLIOTECA MUNICIPALĂ “ZAHARIA BOIU”

Expoziție de carte “MareaUnire – în documente sighișorene”

3 DECEMBRIE 2018

ORA 10.00 MUZEUL DE ISTORIE SIGHIŞOARA

Expoziție de etnografie “Colecția Gheorghe Cernea”

 

Targul de Turism al Romaniei

By / 15th noiembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

A inceput Târgul de Turism al României. Si Sighisoara este prezenta la targ.

Între 15 și 18 noiembrie, la Centrul Expoziţional Romexpo, are loc Târgul de Turism al României.

Peste 210 companii din 16 ţări îşi  expun ofertele.

Agenţiile de turism au pregătit mii de pachete de vacanţă, cu reduceri de până la 50%. Acestea cuprind oferte de turism cultural, rural sau de business, de tratament, destinaţii exotice, croaziere sau turism de aventură.

Este a 40-a ediţie a Târgului de Turism al României.

Timp de patru zile, vizitatorii vor avea ocazia să se informeze şi să aleagă vacanţele sau călătoriile care se pliază cel mai bine pe bugetele şi stilul lor de viaţă. Târgul de Turism al României este organizat de Romexpo, de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sighisoara  este prezenta si ea  la aceasta  editie de toamna a Targului de  Turism al României

Județul Mureș este  prezent la  aceasta ediție  a Târgului de Turism al României cu un stand personalizat având o suprafață de 15mp în cadrul căruia vor fi promovate toate zonele județului, precum și principalele manifestări organizate în județ care au potențialul de a atrage turiști atât din țară, cât și din străinătate.

În vederea promovării Sighișoarei și a Cetății Medievale, reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică au realizat materiale de promovare a obiectivelor turistice și a manifestărilor cultural-artistice.

De asemenea, va fi promovată și aplicația SIGHIȘOARA CITY APP, un proiect realizat de Municipiul Sighișoara pentru informarea potențialilor turiști, creșterea fluxului de consumatori de servicii turistice a municipiului Sighișoara. Aplicația conține informații despre posibilitățile de cazare și despre restaurante, baruri, cafenele, dar și informații turistice, o secțiune care conține informații utile pentru turiști.

Secțiunea pentru atașamente
 

Spectacol multimedia prezentat si la Sighisoara

By / 13th noiembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Spectacolul multimedia 10x 10. Nascut in Romania va fi prezentat si la Sighisoara duminică, 18 noiembrie   de la ora 19:00, la  Sala Mihai Eminescu . 12 sintetizatoare, 11 instrumente cu corzi, 5 orgi și un set de 30 de unități de percuție reprezintă matematica unui altfel de show  in cadrul spectacolului  10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA ce va fi prezentat publicului sighisorean ! Transmisia video stream a show-ului este realizată cu 11 camere, 54 de unități de ecran Led Ultra HD.

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues-ul contemporan. 

Intrarea la spectacol este gratuita dar sighisorenii vor trebui sa se prezinte in perioada urmatoare la Casa de cultura pentru rezervarea locurilor din sala, rezervare gratuita dar necesara pentru asezarea publicului in sala.

In orasul nostru  Asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții prezintă a cincea secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie. Mike Godoroja & Blue Spirit , Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu vor prezenta un show unic de poezie și blues. La Sighișoara, invitați speciali sunt scriitoarea Ioana Crăciunescu și artistul vizual Mihai Zgondoiu.

                                                                      

Parcul central va purta denumirea de PARCUL UNIRII

By / 2nd noiembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Parcul central va purta denumirea de PARCUL UNIRII

 

În ședința extraordinară din data de 30 octombrie 2018, Consiliul Local Sighișoara a aprobat atribuirea denumirii de Parcul Unirii, parcului central situat în Sighișoara, Piața Hermann Oberth.

În contextul sărbătoririi în acest an a Centenarului Marii Uniri, Asociația Tabla de Șah Sighișoara a propus ca, parcului central să-i fie atribuită denumirea de Parcul Unirii.

Punctul central al Orașului de Jos este Piața Hermann Oberth. Spre acest loc se concentrează toate străzile importante ale centrului istoric din Sighișoara.

De la începuturi și până la mijlocul secolului al XX-lea acest spațiu a constituit punctul central al Orașului de Jos, locul în care se țineau târgurile săptămânale ale orașului, în care se organizau jocuri, unde se desfășurau diverse evenimente și sărbători, parade sau manifestări oficiale.

Până în anul 1924, piața de aici s-a numit ”Marktpltz”, până în 1948 ”Unirii”, apoi ”Lenin” până în 1990, iar în final ”Hermann Oberth”. Caracterul istoric al pieței dispare la mijlocul anilor ’50 din secolul trecut când în mijlocul ei este amenajat un spațiu verde, cu denumirea generică de ”Parcul Central”