Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Ștafeta Veteranilor” ajunge și la Sighișoara.

By / 17th octombrie, 2018 / Evenimente / No Comments
“Ștafeta Veteranilor” va ajunge în data de 21 octombrie 2018, ora 17.30, la Sighișoara.
În luna octombrie 2018, Invictus România desfășoară evenimentul “Ștafeta Veteranilor”, un eveniment aflat la cea de-a V-a ediție al cărui scop este să promoveze valorile naționale și respectul față de veteranii și eroii României din toate războaiele. Traseul din acest an al “Ștafetei Veteranilor” măsoară peste 3000 de kilometri și include peste 30 de localități importante, printre care și municipiul Sighișoara. 150 de atleți vor alerga însoțiți de bicicliști, purtând “Ștafeta veteranilor”.
Prin acest eveniment, voluntarii militari și civili ai cauzei Invictus își arată respectul față de eroii care au pierit în 25 octombrie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin conectarea în mod simbolic a mai multor localități.
Printr-un comunicat semnat de primarul municipiului Ovidiu Malancravean, duminică, 21 octombrie 2018, la ora 17.30, sighișorenii sunt invitati la Turnul cu Ceas, pentru “Ștafeta Veteranilor”.

Expozitie Pop-Up in Cetatea Sighisoara

By / 13th octombrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Expozitie  pop-up in mai multe zone ale Cetatii.

Expozitia  este prezentata cu ocazia Conferintei  Internationale  Unesco ce se desfasoara zilele acestea in orasul nostrum  si  ilustreaza  actualul trend european de animare a unor situri valoroase de patrimoniu prin interventii de arta contemporana, potrivit organizatorilor.

Sunt prezentate  instalatzii-sculptura/desene, video/ multimedia, videomapping  iar rolul acestora este de pune in valoare, inedit si original, situl de patrimoniu consacrat aducind intr-un dialog conceptual, emotional si  estetic vechiul cu noul.

Lucrarile din cadrul expozitiei pot fi vazute in  zona Primariei, Biserica din Deal, Turnul Fierarilor,  si la Turnul cu Ceas unde artisti cunoscuti  pe scena artelor vizuale romanesti- in premiera la Sighisoara- propun lucrari si solutii conceptuale inedite pentru situl istoric

Lucrarile contin toate, o referinta mai mult sau mai putin explicita la artefacte-obiecte de interes cultural-istoric, dialogind, mai mult sau mai putin incifrat, cu motive de patrimoniu pe care le inglobeaza intr-un discurs metaforic. In acelasi timp, lucrarile de arta devin un “ornament” efemer printre si in interiorul edificiilor medievale generind o noua atmosfera si noi energii, au declarat organizatorii expozitiei

Artisti in cadrul expozitiei pop-up deschisa zilele acestea la Sighisoara sunt : MetaOrganum, Alexandra Gulea/Nicu Ilfoveanu/ Thomas Ciulei, Reka Csapo, Darie Dup, Raluca Ilaria Demetrescu, curator:Ruxandra Balaci iar  de organizare s-a preocupat Adina Popescu

O instalatie multimedia interactiva, vom putea admira zilele acestea la  Biserica din Deal, tot aici fiind programatvideo mapping, laser tracking, sound design.

In cadrul expozitiei puteam admita sculptura luminoasa la Turnul Fierarilor, o  instalatie  Dimensiuni Variabile- la sediul Primariei  ce prezinta roti , cercuri tridimesionale , ochi hipertrofiati  iar in sala Festiva a Primariei in cadrul expozitiei desene cusute cu fir textil, silueta unor fortificatii, ziduri sau strazi medievale – devenite broderie bidimensionala.

 

In weekend vom avea Festivalul International al Sasilor Transilvaneni la Sighisoara.

By / 9th octombrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Evenimentul va avea loc  in zilele de 13 si 14 octombrie in Cetatea Sighisoara.

Organizatorii spun ca ne așteaptă cu mâncăruri și bucate tradiționale, programe culturale și multă, multă muzică bună: Francesco Napoli, Ricky Dandel , Arsenium cu piesele O-Zone și Dragon of Transilvania urmand a urca pe scena din Piata Cetatii.

Sasii la Centenar este titlul proiectului finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, proiect in baza caruia se organizeaza Festivalul International al Sasilor Transilvaneni la Sighisoara.

Festivalul este organizat cu sprijinul Municipiului  Sighisoara si va include pe langa concerte si o parade a portului popular, teatru pentru copii, dansuri traditionale, expozitii tematice si standuri cu produse gastronomic originale.

Craciun 2018 la Hotel Double Tree by Hilton Cavaler

By / 1st octombrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Revelion 2019 la Hotel DoubleTree by Hilton Cavaler

By / 1st octombrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Viata sighisorenilor inainte de anii 90

By / 19th septembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Viata sighisorenilor inainte de anii 90 va fi prezentata la inceputul lunii viitoare in imagini.

In data de 1 octombrie, de la ora 10.00, de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, Liga Pensionarilor Sighișoara in colaborarea cu Municipiul Sighisoara vor organiza la  Sala Sander expoziția de fotografie “Retrospectiva vieții sighișorene înainte de anii 90”.

Proiectul isi propune sa scoata la iveala imagini ale vietii Sighisoarei de demult, a inceput in luna iunie iar de atunci si pana acum, potrivit Mariei Gheorghiu Mosora au fost adunate 200 de fotografii vechi de la sighisoreni. Multe dintre acestea prezinta viata de la locurile de munca ale sighisorenilor, din inteprinderile sighisorene, altele prezinta viata sportive, viata din scolile si gradinitele sighisorene, de dinainte de anii 90.

In colectia de fotografii se regaseste si imaginea unui fruntas iar organizatorii expozitiei au declarat ca aceasta fotografie este importanta pentru demersul proiectului, acela de a scoate la iveala aspect pierdute in timp, si aceasta in conditiile in care inainte de anii 90 cei care evidentiau in munca in inteprinderile sighisorene erau socotiti fruntasi si afisati pe panourile din parcul central al Sighisoarei. O poza cu un astfel de fruntas va fi expusa in 1 octombrie,  la expoziția de fotografie“Retrospectiva vieții sighișorene înainte de anii 90” intrarea fiind libera.

Pregatiri pentru Targul apicol Apiardeal

By / 14th septembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Peste 50 de producatori apicoli vor lua parte la acest eveniment ce se va desfasura in weekendul   22-23 septembrie in Piata Sigma.

Potrivit organizatorului târgului, Ştefan Orban, evenimentul a ajuns la cea de-a saptea ediţie şi îşi propune să aducă la Sighişoara apicultori din ţară şi de peste hotare, care să pună la dispoziţia publicului diverse sortimente de miere, produse şi accesorii apicole.

Vor fi organizate si simpozioane si intalniri in cadrul carora vor fi dezbatute apecte legislative si probleme cu care se confrunta apicultorii.

La editiile anterioare apicultorii au fost in general multumiti de targurile organizate la Sighisoara iar cumparatorii au fost si ei multumiti ca au gasit la targ miere in diferite sortimente, siropuri, miere cu catina, miere cu nuca, propolis, polen si alte produse apicole la preturi mici, de producator

                                                                    

Weekend cu evenimente sportive la Sighisoara

By / 13th septembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Weekend cu evenimente sportive la Sighisoara.

Sambata, 15 septembrie, de la ora 11:00 in Liga a 4-a Elite, in etapa a 3-a, pe Stadionul Municipal CSM Sighisoara va intalni CS Viitorul Ungheni.

Intrarea la meci este gratuita iar fotbalistii sighisoreni ne asteapta sa-I sustinem.

Si echipa ACS Pro Tineret va juca in weekend si are nevoie de sustinerea noastra.

Duminica, 16 septembrie 2018, echipa sighisoreana  promite sa revina in forta, odata cu prima etapa a Ligii a 2-a de Futsal!

Duminica, 16 septembrie, incepand cu ora 17:00 la Sala Polivalenta Radu Voina este programat meciul de debut in noul sezon al echipei  sighisorene in compania celor de la CS KSE Targu Secuiesc.

Un festival al sasilor transilvaneni va avea loc in octombrie la Sighisoara.

By / 10th septembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Pentru prima ediție a Festivalului Internațional al Sașilor Transilvăneni”  cu tema ”Sașii la Centenar “a fost acordata finantare de la Ministerul  Culturii și Identității Naționale  in valoare de 450.000 lei.

Având în vedere importanța semnificației anului 2018, Municipiul Sighișoara a propus mai multe proiecte pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial.

Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat, pentru finanțare, trei dintre proiectele depuse de Municipiul Sighișoara. Printre acestea si cel privind organizarea Festivalului Internațional al Sașilor Transilvăneni.

Festivalul se va desfășura în perioada 13-14 octombrie 2018, va fi unic prin tematică si va oferi oaspeților săi un minunat melanj de cultură, artă culinară și divertisment specific susținut cu dăruire și pasiune de comunitatea româno-săsească din Transilvania și operatori culturali din România în strânsă colaborare cu organizatori și oameni de cultură din Germania, Austria, Belgia și Luxemburg. Pe parcursul a două zile vom avea parte de un program intercultural și multidisciplinar de muzică, dans, film, networking, expoziții, conferințe și dezbateri.” se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Municipiul Sighisoara, organizator al evenimentului.

Duminica suntem invitati la proiectia unui film istoric in Cetate, la Turnul Fierarilor.

By / 9th septembrie, 2018 / Evenimente / No Comments

Este vorba despre filmul Filip cel Bun a carui proiectie este programata  duminica 9 septembrie de la ora 19.00 in prezenta actriței Ileana Popoviciu.

Filip cel bun este un film artistic psihologic românesc din 1975 regizat de Dan Pița. Scenariul este realizat de Constantin Stoiciu. În rolurile principale joacă actorii Mircea DiaconuLazăr Vrabie și Ileana Popovici..

Filip  pus in scena de actorul Mircea Diaconu este un proaspăt absolvent de liceu care pică examenul de admitere la facultate. Cu toate acestea, familia îi pregătește un loc călduț în societate. Filip nu suportă incorectitudinea și aranjamentele obscure și prin urmare intră în conflict cu familia sa. El pleacă din București și se angajează într-o uzină unde speră ca va util.

Despre Filip cel bun criticii au scris ca  este ”un personaj de o aleasa frumusețe, un om care-și caută un drum în viață, un om care descoperă nu doar puterea de a fi el însuși, ci mai ales puterea de a nu fi un ins de nimic.”

Proiectia de duminica a filmului face parte din seria manifestarilor dedicate Centenarului ce se organizeaza in Sighisoara.