Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Festivalul rabarbarului din Saschiz

By / 24th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

La inceput de mai se va desfasura Festivalul rabarbarului la Saschiz.

Vecinătatea Femeilor din Saschiz organizează în data de 5 mai 2018 “Sărbătoarea Rabarbărului” editia a VI-a.

Evenimentul va avea loc între orele 11.00 si 16. 00 în curtea și în căminul cultural al Bisericii Evanghelice Fortificate  din Saschiz și se adresează gospodinelor, fermierilor și micilor producători din Saschiz și din zona Târnava Mare, dar și vizitatorilor dornici să guste și să cumpere preparate locale din rabarbăr și nu numai: gemuri, sucuri, murături, înghețată, compoturi, condimente, ceaiuri, miere.

Marsul placintelor cu rabarbar pe muzica de fanfara, degustari de produse/preparate cu rabarbar, concursuri cu premii, vizita cu ghidaj la Cetatea de refugiu din Saschiz, recitaluri de muzica clasica in biserica fortificata, EduKitchen si jocuri distractive pentru copii, targ al producatorilor locali pe toata durata evenimentului, atelier de olarit pentru mari si mici, sunt ofertele editiei de anul acesta a Festivalului Rabarbarului de la Saschiz.

Printre noutatile editiei se va regasi si o pizza cu rabarbar, dar si multe preparate inovative, iar organizatorii spun ca pentru prima data, participantii vor putea cumpara mancare pentru pranz chiar la locul evenimentului.

Intrarea  la Festivalul Rabarbarului este gratuita, insa donatiile sunt binevenite pentru a sprijini activitatile in folosul comunitatii derulate de Vecinatatea Femeilor (ex. Targul de Sanatate cu analize gratuite pentru localnici).

 

Florin Bican la Sighisoara

By / 23rd aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Scriitorul Florin Bican vine la Sighisoara.

Miercuri, 25 aprilie, de la ora 12, sighisorenii sunt invitati „ in povesti” cu scriitorul Florin Bican. Invitatia vine de la elevii Colegiului National Mircea Eliade, iubitori de istorisire si magia povestilor, care organizeaza aceasta intalnire coordonati de profesor Alina Simona Cordos. Intalnirea va avea loc in Cabinetul de istorie al Colegiului National Mircea Eliade. Florin Bican a fost profesor de liceu, traducator si asistent universitar la Universitate Bucuresti.  A reinterpretat intr-o maniera postmoderna, basme clasice din Petre Ispirescu, Ion Creanga si Mihai Eminescu, toate in colectia „ Si v-am spus povestea asa”.

S-a prelungit perioada de desfasurare a concursului de afișe pentru Proetnica.

By / 21st aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Festivalul Intercultural “ProEtnica”, organizat de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, va avea loc în acest an în cetatea medievală din Sighişoara, în perioada 22-26 august.

Organizatorii au lansat un concurs pentru cel mai bun afiș, însă până acum au primit prea puține propuneri, ceea ce i-a determinat să prelungească perioada de înscriere până în data de 26 aprilie.

Cel mai bun afiș va fi recompensat cu un sejur de 3 zile în Sighișoara cu cazare și masă incluse sau contravaloarea sumei de 100 euro.

Potrivit organizatorul festivalului, Volker Reiter, afisul trebuie să  reflecte și obiectivul proiectului, și anume consolidarea păcii într-o societate democratică și pluralistă, prin promovarea dialogului intercultural.

Festivalul ProEtnica  se asteapta sa reuneasca si anul acesta la Sighisoara peste 600 de participanți și 15.000 de vizitatori.

O expozitie cu fotografii din teatrele de operatiuni din Irak va fi deschisa publicului larg la Sighisoara.

By / 19th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

O expozitie cu fotografii din teatrele de operatiuni din Irak va fi deschisa publicului larg la Sighisoara. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri 20 aprilie de la ora 12.00, in Turnul Fierarilor. Autorul fotografiilor este Cornel Mituț jr iar in cadrul expozitiei vor fi prezentate filmele de autor: Dragonii Transilvani nsi Acoperisul Transilvaniei.

Expozitia va fi deschisa publicului larg in perioada 20 aprilie- -2 mai  in Turnul Fierarilor iar intrarea la expozitie este gratuita.                                                                                               

Bunatati culinare

By / 17th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Bunătăţi culinare şi frumuseţi de artă manuală din Ţara Lichiului.

In luna mai, la Hundorf, in apropiere de Sighisoara
Primăria Viişoara și Asociaţia „Acasă la Hundorf” ne invită să luam parte la cea de-a treia ediție a evenimentului intitulat
ÎNTÂLNIRI LA HUNDORF in 27 mai Duminica Rusaliilor, începând cu ora 15.00.

In Programul artistic au fost inclusi :

Grupul folcloric „Doina Hundorfului”
Ansamblul folcloric „Târnava Mare” Ţopa
Ansamblul folcloric „Târnava” Vânători
Ansamblul folcloric „Cununa Moşna” al Şcolii Gimnaziale „St. L. Roth” Moşna
Formaţia de dansuri a Asociaţiei Folclorice „Ţara cântecelor mele” Daneş
Grupul vocal „Pe uliţa satului” Boian
Formaţia de dansuri săseşti din Valea Viilor
Ansamblul folcloric ,, Doina Dârlosului,
INVITAŢI
Ina Todoran
Ansamblul „Străjerii” din Dolheştii Mici, Fălticeni
Ne asteapta standuri expoziţionale şi târg la coliba de armindeni!
Bunătăţi culinare şi frumuseţi de artă manuală din Ţara Lichiului.

 

România neîmblânzită

By / 16th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Documentarul “România neîmblânzită”,  ruleaza acum în cinematografe. Distribuitorul filmului promite proiectii si in orasele in care nu exista Sali de cinema.

“România neîmblânzită”, un documentar care îşi propune ca, pe durata a 90 de minute, să dezvăluie frumuseţea sălbatică a țării, a fost  lansat  în cinematografele  din mai multe orașe.

De-a lungul unui an întreg, peste 20 de cameramani au parcurs mii de kilometri pentru a surprinde lupta vietăţilor pentru supravieţuire.

Călătorind cu automobilul, avionul, barca, elicopterul, snowmobile-ul sau cu maşinuţe de golf, aceştia au cumulat peste 400 de ore de filmare în zone precum Parcul Naţional Piatra Craiului, Munţii Făgăraş, Parcul Naţional Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Naţional Văcăreşti, Peştera Urşilor, Porţile de Fier şi Munţii Apuseni.

Narat de actorul Victor Rebengiuc, documentarul “România neîmblânzită” a fost realizat cu sprijinul casei britanice de producţie Off the Fence, care semnează numeroase producţii pentru BBC, National Geographic şi Discovery Channel.

Distribuitorul Transilvania Film anunță că va organiza şi o serie de proiecţii în mai multe oraşe în care nu există săli de cinema.

Concurs de biciclete luna aceasta la Sighisoara.

By / 14th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Concursul se adreseaza copiilor din clasele 0-8 si se va desfasura in data de 21 aprilie in curtea Clubului Copiilor Sighisoara. Inscrierea in concurs este gratuita, dar  pentru ca cei carora li se adreseaza concursul, sunt  minori, este necesara cel putin prezenta unui parinte la inscriere si obligatoriu acesta sa prezinte si carnetul elevul . O conditie pentru participarea copilului in concurs este ca acesta sa poarte casca de protectie, dar pentru cei care nu au le vor asigura organizatorii. Intreg concursul are si un mesaj preventiv „ Da-te cu cap! Foloseste casca!” si aceasta pentru a limita numarul accidentelor in randul biciclistilor.

Inscrierile in concurs se vor face in data de 21 aprilie de la ora 8.30 in curtea Clubului Copiilor.

Organizatorii concursului sunt Fundatia Adept, Primaria Sighisoara si Clubul Copiilor.

Radio  Son, radioul tau local este partener al acestui eveniment.

Harta Mestesugarilor

By / 12th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

A fost lansata Harta Mestesugarilor. Pe aceasta harta se regasesc si mestesugari din zona

hartamestesugarilor.ro– website-ul care cartografiază meșteșugarii din România –are drept obiectiv salvarea unui tip de patrimoniu imaterial – cel reprezentat de experiența meșteșugarilor din România.

Dorim să promovăm meșteșugarii din România, pentru a putea ajunge mult mai ușor clienții la ei și să antrenăm suficiente comenzi încât să își poată angaja un ucenic, care să transmită meșteșugul mai departe. Acești meșteșugari trebuie să cunoască tehnicile de construcție tradiționale legate de meseria lor.”, a declarat architect  Pierre Bortnowski, unul dintre coordonatorii acestui proiect.

Persoana care a inspirat proiectul HARTA MEȘTEȘUGARILOR este arhitectul Șerban Sturdza. Împreuna cu Fundația PRO PATRIMONIO, Editura SIMETRIA & Asociația ARHITERRA, între 2008-2010, s-au publicat o serie de agende ce conțineau datele a 50 meșteșugari pe care îi contacta în mod frecvent, pentru lucrări în domeniul restaurării – se arată într-un comunicat de presă al inițiatorilor.

„În ultimii ani, multe asociații implicate în salvarea patrimoniului construit și numeroși beneficiari care vroiau să își restaureze casa ne-au contactat pentru a le recomanda un meşteşugar. Echipa își dorește să încurajeze proiectul de lege care-i vizează pe meșteșugari, pentru ca aceștia să își poată desfășura activitatea într-un mod simplu și oficial. De asemenea, urmaresc să fie un argument pentru crearea unor noi școli profesionale, pentru formarea ucenicilor care să învețe diferite meserii tradiționale, atât teoretic, cât și practic.

Odată cu lansarea site-ului HARTA MEŞTEŞUGARILOR, va exista și o pagină de Facebook (Harta Meșteșugarilor) și, în curând, un cont de Instagram și un canal Youtube.

Baza de date de până acum cuprinde 200 meșteri, impărţiţi în 15 meserii repartizate pe 7 materiale (dulgher, tâmplar, șițar / șindrilar, ebenist, fierar, tablagiu, pietrar, zidar, sobar, țiglar, zugrav, stufar, ipsosar ș.a.). Din zona noastra pe harta mestesugarilor se regasesc in general fierari iar acestia sunt din Sighisoara, Biertan, Crit, Malancrav, Bunesti si Archita.

Arbore Sakura in Sighisoara

By / 11th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Un arbore Sakura adus din Kyoto a fost plantat ieri in Cetate, pe aleea din fata Primariei de catre un sighisorean care a dorit sa-si pastreze anonimatul dar care a precizat ca sub coroana acestui  arbore sunt asteptati indragostitii, atat localnici cat si turisti care sa-si reinnoiasca declaratiile de iubire.

Florile de Sakura sunt cele mai indragite in Japonia , ele reprezinta simbolul primaverii, al frumusetii si puritatii.

Supranumit „copacul fericirii”, se prezintă deosebit de frumos în timpul înfloririi.

Cei care au adus arborele  Sakura in Sighisoara, de la o distanta de 9000 km au declarat ca spera ca acesta sa reziste in orasul nostru, sa nu fie distrus sau vandalizat. In ceea ce priveste ingrijirea  lui aceasta va fi realizata de cei care l-au plantat iar daca va fi necesar va fi solicitat sprijin si specialistilor japonezi. Cei care au plantat arborele Sakura au in plan plantarea mai multor astfel de puieti in albia inundabila a Tarnavei.

Hora

By / 10th aprilie, 2018 / Evenimente / No Comments

Mare hora in sat, la Cris.
Conform traditiei, luni  in cea de-a doua zi de Pasti, locutorii din zona au fost chemati sa retraiasca vechile traditii la Cris unde dupa orele amiezii a fost intinsa hora satului.

Bogdan Toma, Leontina Pop, Ciprian si Mihaela Istrate, Nelu Spoterean, Daniela Vlad, s-au numarat printre capetele de afis ale spectacolului.

Potrivit organizatorilor, in vremurile de altădată, în zilele de sărbătoare, fete şi ficiori, tinerii cu nevestele lor, bătrânii, toată suflarea obştii, se adunau, cu mic, cu mare, la hora satului. Tocmai de aceea, fostul preot paroh al Parohiei Ortodoxe din Criş, comuna Daneş, părintele Marius Moldovan, a considerat că este necesară şi binevenită ideea de a „reinventa”, „Hora în sat”, organizând prima ediţie, în anul 2014, a doua zi de Paşti, pe 21 Aprilie, cu ocazia Hramului Bisericii din Criş. De atunci evenimentul se organizeaza in fiecare an. Ieri si sighisorenii au raspuns prezent la programul organizat in Cris, s-au prins in hora si s-au bucurat de spectacolul artistic pregatit de organizatori.