Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Folkisti romani indragostiti de Sighisoara.

By / 22nd iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

Cetatea Sighișoarei va vibra de acordurile chitarelor și se va umple de vocile menestrelilor și ale fanilor lor, într-un eveniment artistic de înaltă ținută: “Sighișoara folk”!

Unul dintre menestrelii care se simt aici ca și acasă este Ducu Bertzi. Acesta a declarat: “Iubesc Sighișoara de când am călcat la primele mele concerte acolo. Am cunoscut oameni frumoși, interesanți, locuri încărcate de legendă, m-am bucurat cu toată ființa mea de toate anotimpurile la Sighișoara. Astfel, am ajuns să am cei mai mulți prieteni pe metru pătrat, la Sighișoara. Aș putea scrie o carte despre prieteni și întâmplări la Sighișoara!” a mărturisit Ducu Bertzi.

 Toţi artiștii care vor concerta  maine si poimaine pe scena din Piața Cetății  au declarat ca revin aici cu emoție: “Întotdeauna mi-am dorit să cânt acolo, în inima Cetății”, a sustinut si Cătălin Condurache.

Programul festivalului este unul de excepție: Alifantis&Zan invitat Mihai Neniță, Vasile Șeicaru&Nicolae Matei, Teodora Iacob&Band, Adrian Ivanițchi, Vali Șerban, Florin Săsărman&Alexandru Filip, Ștefania Iacob&Sorin Poclitaru sunt numele care vor urca pe scenă în prima seară, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici&Teo Boar, Ducu Bertzi&friends, Cătălin Condurache&Sandy Deac, Maria Gheorghiu, Emeric Imre și Dinu Olărașu&Tituș Constantin, în cea de-a doua seară.

Atât maine , cât și poimaine concertele vor fi precedate de mai multe lansări de albume și cărți, semnate de unii dintre artiștii participanți la manifestare. Acestea se vor desfășura înaintea spectacolelor, cu incepere de la ora 16.30  la standul ce va fi amplasat în vecinătatea scenei. Iată programul acestora:

Sâmbătă, 23 iunie 2018

Ø Ora 16.30  Lansare de carte: Sorin Poclitaru – “50”, Editura SMArt 2018

Ø Ora 17.00  Lansare de disc: Ștefania Iacob – “Vindecarea de frig”, FAIR 2018

Ø Ora 17.30 Lansare de carte:  Nicu Alifantis – “45 de poeme la întâmplare”, Alifantismusic 2018

 

Duminică, 24 iunie 2018

Ø Ora 16.30  Lansare de disc: Dinu Olarașu – “Bun”, MR&Smart FM 2018

Ø Ora 17.00  Lansare de disc: Cătă&Sandy – “Golden folks”, Condurache Art Project 2017

Ø Ora 17.30  Lansare de disc: Maria Gheorghiu – “Câmp de lavandă”, Global Content 2017

 La standul cu cărți și albume folk, oferta de titluri va fi una foarte bogată, spun organizatorii evenimentului care transmit totodata ca ne asteapta la  “Sighișoara folk” – Regalul menestrelilor în Cetate

Vernisaj expozitional in Sighisoara

By / 21st iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

Vineri va avea loc un vernisaj expozitional in Cetatea Sighisoara.

Este vorba despre vernisajul expozitiei de pictura cu lucrari semnate de sighisoreanca  Maria-Ana Cociş. 
Expozitia va fi deschisa in perioada 22 iunie – 6 iulie la Galeria de Artă Contemporană  din Turnul Fierarilor Sighişoara iar intrarea la aceasta este gratuita.  Vernisajul   expozitiei de pictura este programat pentru vineri, 22 iunie, de la  ora 18:00 .

Sighișoara folk – Regalul menestrelilor în Cetate

By / 21st iunie, 2018 / Evenimente / No Comments
Acum 22 de ani, trupa Zan debuta tocmai la Sighișoara. In weekend sunt prezenti din nou in orasul nostru la Sighisoara folk in Piata Cetatii.

În anul 1996,  trupa Zan  debuta la Sighisoara în cadrul Festivalului de Artă Medievală, când formula Alifantis&Zan era completată de actorul Horațiu Mălăele, în spectacolul „Chanson pour mon amour”, așa cum se vede pe afișul preluat din Newsletter-ul lunii iunie, distribuit de Nicu Alifantis.

Sâmbătă 23 iunie a.c., pe scena Festivalului Sighișoara folk, formula concertistică va fi Alifantis & Zan invitat Mihai Neniță, pentru o seară de neuitat, petrecută în Piata Cetății. În prealabil, Nicu Alifantis își va lansa în același loc si cartea „45 poeme la întâmplare”, București, alifantismusic 2018, despre care, după prima lectură, reputatul critic literar Alex. Ștefănescu scria că „Nicu Alifantis seamănă puțin cu Ion Minulescu, uneori, fugitiv, și cu Nichita Stănescu, dar și mai mult seamănă cu Nicu Alifantis, care are  probabil în minte întreaga poezie românească pusă pe muzică… După lectura unei asemenea cărți, simți nevoia, exact ca la sfârșitul unui concert, să aplauzi și să strigi Bis!”. Cu siguranță, vor fi multe bis-uri!

Evenimentul cultural „Sighișoara folk” se va desfășura în periada 23 – 24 iunie și este organizat de Municipiul Sighișoara, iar producător artistic este ASCRIM. Capetele de afiș ale celor două seri de concerte vor fi Alifantis & Zan și Vasile Șeicaru & Nicolae Matei, în prima seară, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici & Teo Boar și Ducu Bertzi & friends în seara a doua. Adrian Ivanițchi, Teodora Iacob & band, Vali Șerban, Florin Săsărman & Alexandru Filip și Ștefania Iacob, alături de poetul Sorin Poclitaru  vor întregi oferta spectacolelor de sâmbătă seara, iar duminică vor concerta și  Cătălin Condurache & Sandy Deac, Maria Gheorghiu, Emeric Imre și Dinu Olărașu & Tituș Constantin. Invitat special – Sorin Minghiat.

Sarbatoarea Iei la Sighisoara.

By / 19th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

Maine in Sighisoara va fi marcata Ziua Internationala a Iei, manifestarea purtand denumirea  “Sânzienele îmbracă planeta in Ie!”

In Sighisoara Ziua de Sanziene este marcata de cativa ani de catre elevii Colegiului National Mircea Eliade ce organizeaza cu aceasta ocazie o Parada a Iei in centrul orasului si in Cetatea medievala si un program artistic la Centrul de Informare Turistica Sala Sander.

Potrivit profesorului, Alina Simona Cordos, organizator al evenimentului, astfel de manifestari vor fi organizate si anul acesta in orasul nostrum maine cu incepere  de la ora 17.00. Sunt invitați toți iubitorii de autentic, frumos și românesc, cu mult drag, la spectacolul omagial dedicat cămășii noastre de jertfă, dor, poveste și cei 100 de ani de România.
Începând cu ora 17,  maine , va avea loc parada Iei pe traseul -C.N “Mircea Eliade” -Piața H. Oberth -Turnul cu Ceas -Piața Cetății -apoi  participantii se vor aduna la Sala Sander pentru a sărbătorii și promova frumusețea cămășii noastre populare.

Sportiv sighisorean premiat in Spania.

By / 18th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

Sambata , 16 Iunie, Primaria din Alovera , provincia Guadalajara- Spania i-a oferit sportivului Claudiu Mihaila, nascut la Sighisoara si stabilit in Spania, Diploma Meritul Sportiv , pentru rezultatele obtinute in anul 2017/ 2018 in Wushu Traditional .

Anul acesta si Primăria din Tomelloso l-a premiat pe sportivul sighisorean Claudiu Mihaila în cadrul unei gale, dupa ce sportivul nostru s-a intors de la Campionatului din Spania de Wushu Tradițional (KUNG FU) cu medalia de argint.

Claudiu Mihăilă, născut în Sighișoara, a emigrat în Spania, în orașul Tomelloso (provincia Ciudad Real) de peste 17 ani. Aici s-a înscris la școala sportivă denumită Escuela De Artes Marciales Y Danza Tomelloso, unde practică artele marțiale alături de Maestrul său Cristóbal Orea Montoya – Centură Neagră 7 Dan. Este practicant de Hapkido (Centura Neagră 2 Dan), Taekwondo (Centură Neagră 1 Dan) și Wushu Tradițional (Tai Chi Chuan în stilul Chen și stilul WuDang). Se antrenează intens de mai bine de 10 ani, zi de zi. A început antrenamentele cu Taekwondo, Hapkido și mai târziu cu Wushu Tradițional. În tot acest timp, a participat la diverse vizite și prezentări sportive, în cadrul cărora a antrenat în mai multe școli din Spania și în stiluri diferite ale artelor marțiale si a obtinut mai multe diplome la concursurile la care a participat.

Intalnire Dacia Clasic Sighisoara

By / 16th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

In acest weekend in  Sighisoara are loc Intalnirea Dacia Clasic.
60 de automobile Dacia sunt inscrise pentru a participa la acest eveniment
Cetatea Medievală Sighișoara este in acest weekend gazda evenimentului „Întâlnirea Națională Dacia Clasic”, organizat de Retromobil Club România – Secția Dacia Clasic, cu sprijinul Municipiului Sighișoara.
Daca urcati zilele acestea in Cetate puteti admira cunoscutul model clasic de autovehicul – Dacia 1300 și versiuni ale acestuia, aparținând celui mai mare producător de automobile din România. 
Anul trecut Intalnirea Nationala Dacia Clasic a avut loc la Iasi iar evenimentul aduce, potrivit organizatorilor, un plus de imagine localitatilor in care se desfasoara, pasionati ai autoturismelor Dacia atat din tara cat si din strainatate participand la acest eveniment.

 

Concerte in desfasurare in Biserica din Deal din Sighisoara

By / 16th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

O noua stagiune de concerte este in desfasurare  in Biserica din Deal din Sighisoara . In aceasta seara in cadrul stagiunii este programat un  nou concert

Pana in 28 septembrie 2018, Biserica Evanghelică din Sighișoara a pregătit o stagiune de concerte în Biserica din Deal iar organizatorii promit concerte

deosebite in acustica unei biserici importante din Cetatea Sighisoara.

Astazi, in cadrul stagiunii, de la ora 18:00, suntem invitati  la un  Concert orgă sustinut de  URSULA PHILIPPI  din Prejmer  in Biserica din Deal.

Săptămâna Haferland

By / 14th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments
„Săptămâna Haferland”  intre Sighisoara si Rupea
Si anul acesta vom avea  Festivalul „Săptămâna Haferland” dupa denumirea  regiunii  săsesti  din Transilvania cuprinsă între Rupea şi Sighişoara ce  a fost denumită „Ţara Ovăzului”sau Haferland.

Concerte în biserici fortificate, proiecţii de film, workshop-uri cu meşteşugari locali, preparate locale, activităţi pentru copii, bal săsesc vor avea loc, în perioada 2-6 august, la cea de-a şasea ediţie a Festivalului „Săptămâna Haferland”.

Ediţia din 2018 a festivalului, care va avea loc sub sloganul „Săptămâna Haferland. Festival cu meşteşug, săsesc”, se va desfăşura în localităţile Archita, Roadeş, Saschiz, Rupea, Criţ, Buneşti, Meşendorf, Cloaşterf, Viscri.

Festivalul va fi deschis în localităţile Archita şi Roadeş cu demonstraţii de meşteşuguri, excursii cu tractorul, căruţa sau biciclete, muzică, dansuri şi Sărbătoarea copiilor.

Un eveniment special al festivalului va fi reprezentat de recitalul pe care violonistul Alexandru Tomescu îl va susţine cu vioara Stradivarius pe 4 august, la biserica fortificată din satul Criţ.

Săptămâna Haferland este unul din cele mai mari evenimente dedicate promovării culturii săseşti din Transilvania. Festivalul îşi propune să reînvie tradiţiile săseşti şi să aducă laolaltă atât saşi întorşi în ţară pe perioada verii, cât şi turişti români, pentru care ţinutul săsesc a căpătat un farmec aparte în ultimii ani.

Primele cinci ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 15.000 participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi din Germania.

Sighisoara, pe ruta Patrimoniului Medieval national.

By / 13th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

Ministerul Turismului vrea să creeze o rută a Patrimoniului Medieval la nivel naţional, în care să fie evidenţiate obiectivele cele mai importante din fiecare judeţ, construite între secolul XII până în anul 1821, a anunţat, la Târgu Mureş, Steliana Cojocariu, consilier în Ministerul Turismului.

” Noi vrem o Rută a Patrimoniului Medieval la nivel naţional astfel încât din fiecare judeţ să scoatem în evidenţă obiectivele cele mai importante care aparţin de această epocă, ce  începe undeva în secolul XII – Cetatea Sighişoarei a fost construită atunci – şi terminăm cu 1821. Însă pentru a face parte din această Rută a Patrimoniului Medieval am stabilit şi câteva criterii: obiectivul să fie de interes local, naţional, universal.”, a sustinut  consilierul ministerial.

Un alt criteriu pentru includerea în această rută este existenţa unor drumuri corespunzătoare, parcări, indicatoare, obiectivul să fie deschis pentru vizitatori, să existe un magazin de suveniruri şi un centru de informare turistică în apropiere, să existe materiale de promovare, istorii, poveşti despre evenimente legate de această temă.

Sighișoara Folk 2018 – Regalul menestrelilor în Cetate

By / 12th iunie, 2018 / Evenimente / No Comments

Municipiul Sighișoara organizează, în perioada 23 – 24 iunie 2018, prima ediție a Festivalului „Sighișoara Folk” care va reuni pe scena din Piața Cetății unele dintre cele mai mari nume ale muzicii folk românești. Capetele de afiș ale celor două seri de concerte vor fi Alifantis & Zan șiVasile Șeicaru & Nicolae Matei, în prima seară, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici & Teo Boar și Ducu Bertzi & friends în cea de-a doua seară.Adrian Ivanițchi, Teodora Iacob & band, Vali Șerban, Florin Săsărman & Alexandru Filip și Ștefania Iacob, alături de poetul Sorin Poclitaru vor întregi oferta spectacolelor de sâmbătă seara, iar duminică vor face același lucru Cătălin Condurache & Sandy Deac, Maria Gheorghiu, Emeric Imre și Dinu Olărașu & Tituș Constantin. Invitat special – Sorin Minghiat. “

In cele două zile de regal muzical vor avea loc mai multe lansări de cărți și albume folk, unele dintre ele fiind apariții  recente, programate în preambulul spectacolelor. Astfel, vor fi lansate cărțile Nicu Alifantis – 45 poeme la întâmplare (Alifantismusic 2018), Sorin Poclitaru – „50” (Editura SMArt 2018) și Dinu Olărașu – An (Editura Megamix 2016), ca și albumele folk Ștefania Iacob – Vindecarea de frig (FAIR 2018), Dinu Olărașu – Bun (MR&Smart FM 2016), Cătă&Sandy – Golden folks (Condurache Art Project 2017) și Maria Gheorghiu – Câmp de lavandă (Global Content 2017).

Evenimentul cultural „Sighișoara Folk” este produs de ASCRIM.