Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Let the dreams come true Sighisoara

By / 14th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Clubul Copiilor Sighisoara, prin cercul de dans modern,  ne invita la un spectacol menit a  ajuta trupa K Boom pentru a ne reprezenta peste hotare.

Spectacolul va avea loc in data de 1 martie de la ora 18:00 la Sala Mihai Eminescu

Vor încânta publicul: trupele de dans de performanță ale Clubului Copiilor Sighișoara: Karisma, Diamonds și K-boom, teatrul T.a.C.T. Sighisoara , formatia de muzica vocal-instrumentală Equilibrium de la Clubul Copiilor Sighisoara, Ștefania Pârlea, Daniela Costea, Alexandru Mînzar & Szidonia Șanta.

Acest spectacol este organizat cu scopul de a ajuta  trupa K-boom, care in luna aprilie 2019 va reprezenta Sighisoara si implicit Romania, la  Campionatul International de dans din Barcelona.

“Pentru a participa la aceasta competitie dansatorii sighisoreni au nevoie de aproximativ 11.000 euro (suma necesară aferentă cheltuielilor de cazare, masă, transport, taxe de participare). Competitia din Barcelona reprezinta pentru dansatorii nostri cea mai importanta participare la un turneu international. Pentru ca acest lucru sa fie posibil avem nevoie de sustinere si ii asteptam pe sighisoreni cu mare drag, intr-un numar cat mai mare la acest eveniment.” a declarat Cornel Campian  profesor coordonator al trupelor de dans de performanță ale Clubului Copiilor.

 

Evenimente culturale in Sighisoara

By / 12th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments

In luna februarie vor avea loc mai multe evenimente culturale in orasul nostru.

Pe parcursul acestei luni este deschis Salonul de iarnă al Asociației Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighișoara in Turnul Fierarilor.
Pentru data de 14 februarie in seria concertelor nationale este programat a se desfasura la Sighisoara Concert ”Muzica românească – de la Rapsodiile române la Cântece de pustiu” organizat de Asociația Klavier Art in Sala Festivă a Municipiului Sighișoara iar in 27 februarie Concert – Formația CLASSIS, Cluj – Un mărțișor doamnelor și domnișoarelor prezentat de Fundația Cultural Științifică Gaudeamus, in Sala Festivă a Municipiului Sighișoara. Intrarea la aceste evenimente este gratuita.

Richtaguri in zona Sighisoarei

By / 11th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Este perioada Richtag-urilor in vecinatatile sighisorene.

In Sighisoara mai sunt active unele vecinatati iar in aceasta perioada, conform traditie,  in cadrul vecinatatilor se organizeaza Richtagurile.

De pe vremea sasilor, vecinătatea era o formă de organizare între mai mulţi locuitori de pe aceeași stradă sau din mai multe străzi alăturate, care contribuiau la buna rânduială a locului şi a familiilor.

Satele aveau de la patru până la treisprezece vecinătăți. Membrii lor își împrumutau între ei bani, foloseau la comun anumite produse și unelte agricole, De obicei în luna februarie , membrii unei vecinătăţi se întrunesc la o petrecere și dare de seamă numită ”Richtag”. Acest cuvânt este format din contopirea a două cuvinte: Tag (ziuă) şi Rich (rânduială, orânduială). În traducere liberă ar însemna ziua rânduielii. ”Rihtogul”, cum spuneau românii, era momentul în care fiecare vecinătatea făcea bilanțul anulul tocmai încheiat. Dupa ce socotelile se incheiau, incepea petrecerea. Astfel de petreceri se organizeaza in aceasta luna si in Sighisoara dar si in satele limitrofe: Albesti, Vanatori, Saschiz sau Danes.

Carnaval DoubleTree by Hilton Sighisoara

By / 7th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Luna februarie- Luna Carnavalurilor.

Si in Sighisoara se organizeaza astfel de petreceri in aceasta luna.

Luna februarie incearca sa ne scoata din amorteala sa ne dea motive sa visam, sa ne distram.

In luna februarie au loc cele mai mari si frumoase carnavaluri din lume: Carnavalul din Venetia, cel de la Rio, Carnavalul din Nisa, cel din Dusseldorf si Santa Cruz din Tenerife sunt doar cateva din aceste exemple. Si in Sighisoara sambata 9 februarie se organizeaza  carnavalul “Venezia Amore Mio” gazduit de un hotel din municipiu care organizeaza evenimente precum targuri ne nunti, petreceri de Valentines Day si alte ocazii.

Cu Dress Code smart, elegant sau extravagant, sighisorenii sunt asteptati la acest eveniment, importanta este purtarea mastii venetiene pe care o vor primi la intrare.

Atmosfera va fi intretinuta de Loredana Klusch, Cello Solo si Dj Party pana tarziu in noapte si va fi organizata si o tombola cu premii speciale.

Oferta de Valentines Day.

By / 6th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments
Fa-i o surpriza persoanei iubite de Valentines Day!!!

Acum ai oferta ’Pachet Proconsul’.

Odata cu achizitia unui bilet la concert, primesti automat o intrare la SPA si la Sala de Fitness DoubleTree by Hilton Sighişoara-Cavaler, intrare valabila pana la 1 Aprilie, inclusiv.

Detalii la DoubleTree by Hilton sau la telefon 0751.029.620

Concert Constantin Silvestri & George Enescu la Sighisoara !!!

By / 6th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments
Un proiect cultural dedicat lui Constantin Silvestri si George Enescu prezentat in 7 orase ale tarii printre care si Sighisoara.

Proiectul cultural al Asociatiei Klavier Art  intitulat “ Muzica romaneasca – de la Rapsodiile romane la Cantece de pustiu, se doreste a fi prezentat si publicului sighisorean, proiectul urmand a fi prezentat si publicului din: Reghin, Busteni, Targoviste, Focsani, Pitesti si Bucuresti.

Municipiul Sighisoara a fost ales sa deschida acest proiect cultural printr-un eveniment cultural de exceptie programat pentru data de 14 februarie in Sala Festiva a Municipiului.

Evenimentul cultural va cuprinde un recital de muzica clasica cu un program de Constantin Silvestri si George Enescu, sustinut de Ioana Voicu Arnautoiu la vioara, Manuela Giosa la pian si Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu la pian la 4 maini. Vor fi prezentate si documente inedite despre Constantin Silvestri, George Enescu si Mihai Jora si va fi prezentat un film biografic dedicat lui Constantin Silvestri.

Constantin Silvestri a fost un dirijor, compozitor și pianist român, apreciat in intreaga lume.

Discografia lui Constantin Silvestri este impresionantă, însumând peste o sută de înregistrări în fruntea marilor orchestre din lume

Intrarea la evenimentul cultural de la Sighisoara este gratuita iar pentru aceasta a fost solicitat votul consilierilor locali pentru punerea la dispozitie cu titlu gratuit a Salii Festive.

Targ de Nunti, un real succes

By / 5th februarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Targul de Nunti 2019, un real succes.

Cativa zeci de viitori miri si mirese au  trecut in acest weekend pragul Targului de nunti ce s-a desfasurat in orasul nostrum la Hotel Double Tree by Hilton , targul aflandu-se la cea de-a treia editie.

Viitorii miri si mirese dar si parintii acestora au venit la Targul de nunti pentru a lua legatura cu specialistii in organizarea unei nunti perfecte.
Au beneficiat si de reduceri si oferte speciale din partea expozantilor dar ceea ce i-a incantat cel mai mult dupa cum ne-au declarat a fost faptul ca au gasit intr-un singur loc ceea ce au avut nevoie pentru organizarea nuntii lor.

Targul de Nunti Sighisoara 2019  a fost apreciat si  de expozanti, acestia sustinand ca este bine ca se organizeaza un astfel de eveniment si in orasul nostrum, pentru a-si prezenta oferta dar si trendul in produsele si serviciile oferite

Targurile de nunti sunt o oportunitate pentru miri si mirese pentru a cunoaste furnizori de top si ofertele acestora, a beneficia de promotii si consiliere gratuita.  In marile orase astfel de evenimente se organizeaza de multi ani, iar  in orasul nostru targul  s-a aflat anul acesta la cea de-a treia  editie.

Targ de Nunti 2019 Sighisoara

By / 2nd februarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Pregatirile pentru Targul de Nunti ce are loc in acest weekend in Sighisoara intra pe ultima suta de metri.

Targul se va desfasura si poimaine iar la acesta vor participa un numar de  peste 30 expozanti.

Targurile de nunti sunt o oportunitate pentru miri si mirese pentru a cunoaste furnizori de top si ofertele acestora, a beneficia de promotii si consiliere gratuita.  In marile orase astfel de evenimente se organizeaza de multi ani, iar  in orasul nostru targul  se afla anul acesta la cea de-a treia editie.

Intrarea  la Targul de nunti de la Sighisoara va fi  libera si pentru vizitatori se  va organiza si tombola cu premii speciale:  vouchere de relaxare la SPA, vouchere pentru masaje de relaxare, cine romantice dar si un serviciu photoprint oferit de un expozant.

 

La Targul de nunti viitorii miri si mirese  vor găsi toate serviciile și produsele necesare: de la spatii pentru desfasurarea evenimentului , servicii foto-video, decor, aranjamente florale, sonorizare și program artistic până la mărturii, invitații, torturi și specialiști în machiaj și coafură de ocazie, expozanti din oras dar si din judet si din imprejurimi anuntandu-si dorinta de a participa la eveniment.

Targul de nunti de la Sighisoara se va desfasura maine de la 11-19 iar duminica intre 11 si 16.

Festivalul Sighisoara Medievala se va desfasura in perioada 26-28 iulie

By / 31st ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments
In dezbatere publica manifestarile cultural-artistice, sociale și educative organizate de către Municipiul Sighișoara în anul 2019.

Printre manifestarile aflate in plan pentru a fi organizate de Municipiul Sighisoara se afla Festivalul Sighisoara Medievala din 26 pana in 28 iulie

Ziua Solidarității Orașelor Patrimoniu Mondial ”Sighișoara – 20 de ani în patrimoniul UNESCO”, programata pentru 8 septembrie si Festivalul Fanfarelor programat pentru 1 septembrie.

Manifestări specifice Sărbătorilor de Iarnă sunt programate a se desfasura anul acesta in Sighisoara in perioada 27-31 decembrie.

Toate manifestarile cultural-artistice, sociale și educative organizate de către Municipiul Sighișoara în anul 2019 se regasesc in proiectul  de hotărâre postat pe pagina sighisoara.org.roproiectul de act normativ putand a se  obține în copie, pe bază de solicitare depusă la Registratura Municipiului Sighișoara.

Sighisorenii pot transmite propuneri, sugestii si opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus consultării publice până la data de 4 februarie.

 

Pentru cei interesați există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică până la data de 4 februarie.

Jurnalistii de la revista Forbes considera ca Sighisoara are un farmec aparte.

By / 29th ianuarie, 2019 / Evenimente / No Comments

Transilvania le-a atras atenţia jurnaliştilor de la revista ”Forbes” care au inclus această destinaţie pe lista celor mai frumoase şi ieftine locuri de vizitat în 2019, după ce au făcut un top cu 18 zone de pe tot globul.

Pe lângă Hawaii, Argentina, Zanzibar sau Malaysia, străinii sunt invitaţi să vină şi  in Transilvania.

Anul 2019, spun jurnaliştii de la Forbes, trebuie să fie şi anul Transilvaniei, care le recomandă străinilor vechile castele. Un farmec aparte îl are cetatea Sighisoarei, care anul trecut a atras peste 200 de mii de turişti, potrivit jurnalistilor Forbes. Sighisoara a mai fost inclusa in topul revistei Forbes ca o destinatie ce merita vizitata iar publicaţia americană „Bussines Insider” a făcut un top cu 50 de locuri europene care ar trebui vizitate de orice turist care se respectă, iar Sighişoara s—a aflat in top  fiind singura prezenţă românească din clasament.

Si  Cotidianul britanic „The Guardian” a publicat o listă a celor mai frumoase destinaţii turistice din România iar Sighisoara se afla printre acestea.