Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

By / 13th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

                 Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.

La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.

Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.

Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.

Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…

Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar. 

Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.

Toate acestea se vor întampla în:

–          Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;

–          Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;

–          Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;

–          Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;

–          Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;

–          Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;

–          Sala Sander –  expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.

Toate acestea se vor derula cam așa:

VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).

Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.

Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.

Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.

La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.

După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….

Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.

La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.

La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.

La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor

DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron,  Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de  Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.

În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.

La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.

Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre  care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.

Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .

Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!

Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar,

 

 Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”

Filmul The Wanderers, filmat și la Sighișoara va avea premiera în aprilie

By / 5th martie, 2018 / Evenimente / No Comments
The Wanderers”, un thriller fantastic, cu Armand Assante în distribuţie, s-a filmat  în România.

Regizat de Dragos Buliga şi bazat pe un scenariu original semnat de Octav Gheorghe, „The Wanderers” este povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome şi vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase poveşti sângeroase petrecută în castelul Zalesky.

Ghid le este o româncă frumoasă care aspiră la meseria de jurnalist (Raluca Aprodu) şi care are în grijă şi o echipă de coreeni în căutarea unui subiect senzaţional pentru un reality show.

În Transilvania, vânătorul de vampiri ajunge să înfrunte una dintre cele mai mari provocări ale vieţii sale, în confruntarea cu un trecut care îi este familiar.

Distribuţia mai include actori români (Oana Marcu, Alexandra Apetrei, Pali Vecsei, George Remeş, Bogdan Nechifor, Claudiu Bleonţ), dar şi pe Branko Duric, un celebru actor şi muzician bosniac, în rolul lui Igor.

Cu un buget semnificativ, THE WANDERERS este un proiect romanesc independent realizat de către o echipa internaţională de producători şi investitori a cărei producţie a fost asigurată de către companiile FRAME FILM (Las Fierbinţi, Atletico Textila) şi THAT’S THE FILM.

Filmul reuneşte o echipă de profesionişti în domeniu, imaginea fiind semnată de Şerban Ionescu, make-up Effects Designer Erik Gosselin („X-Men: Apocalypse” 2016, „Crimson Peak” 2015), special make-up Edwina Voda, efectele speciale vizuale sunt asigurate de către Felician Lepadatu (Zero Theorem), scenografia de Sorin Boncea, iar costumele au fost realizate de către Luminiţa Lungu.

Dubla lansare de carte si concert extraordinar la Sighisoara !!!

By / 4th august, 2018 / Evenimente / No Comments
La sfarsitul lunii Sighisoara va gazdui un eveniment literal muzical cu participarea mezosopranei Gabriela Popescu din Germania

Ioana Heidel, sighisoreanca prin adoptie isi va lansa in data de 31 august volumele  Dincolo de orizont si Mi-a placut culoarea  iar pentru aceasta dubla lansare a pregatit un eveniment special cu participarea mezosopranei Gabriela Popescu din Germania si a pianistei Olga Bordas din Cluj

Cartea ”Dincolo de orizont” ce va fi prezentata in cadrul evenimentului de la sfarsitul lunii este o autobiografie în care societatea comunistă, de la anii copilăriei autoarei până la plecarea în Germania, este descrisă când în note sobre, când luminată de razele îngăduitoare ale nostalgiei, in care scriitoarea isi aduce cu drag aminte de momentele petrecute in Sighisoara.

Evenimentul literal-muzical este programat pentru data de 31 august de la ora 17.00 in Sala Baroca a Primariei iar intrarea la eveniment este libera.

Festivalul Intercultural „ProEtnica”

By / 3rd august, 2018 / Evenimente / No Comments
Festivalul Intercultural „ProEtnica” şi-a extins durata de desfăşurare, de la patru la cinci zile
 
Festivalul Intercultural „ProEtnica” de la Sighişoara, care ajunge în acest an la ediţia a XVI-a, şi-a extins durata de desfăşurare, de la patru la cinci zile, iar în acest an se va derula în perioada 22-26 august.

Extinderea duratei Festivalului Intercultural „ProEtnica” s-a decis în cadrul primului seminar de pregătire a ediţiei a XVI-a a manifestării, organizat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) cu reprezentanţii minorităţilor şi cu partenerii tradiţionali.

Volker Reiter, directorul executiv al Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara a declarat ca în fiecare zi, după amiază, vor fi spectacole pe scenă, susţinute de ansamblurile minorităţilor, iar pe toată durata festivalului vor funcţiona standurile şi expoziţiile minorităţilor naţionale.

Elveția face cadou României un cadou de Centenar, ediția a XXV-a a Academiei Sighişoara”

By / 2nd august, 2018 / Evenimente / No Comments

Directorul artistic al Academiei Sighişoara, violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici, a declarat  că ediţia a XXV-a a acestui festival-şcoală, care se va desfăşura în perioada 1-14 august, este cadoul oferit României de către Elveţia, în anul Centenarului.

„În contextul vremurilor de astăzi ne putem mândri că am ajuns la acest moment în care putem vorbi de un sfert de secol de Academia Sighişoara. Acest lucru s-a întâmplat pentru că ambiţiile nu au fost de ordin extern, niciodată nu ne-am pus problema de a extinde manifestarea, am încercat în toţi aceşti ani să ne menţinem de ceea ce este spiritul originar al acestei manifestări, care într-un fel ne dă originalitatea, aceea de şcoală pentru tinerii muzicieni”, a declarat Alexandru Gavrilovici.

Violonistul a spus că şi la ediţia a XXV-a a Academiei Sighişoara tineri muzicieni şi profesori din toată lumea se pot întâlni pentru a adopta un limbaj comun, acest lucru întâmplându-se anual din 1993 încoace.

Potrivit muzicianului, în aceşti 25 de ani, la Academia Sighişoara au participat peste 2.000 de studenţi, „unii au venit de copii, iar acum sunt adulţi, angajaţi în toată lumea, alţii sunt profesori în academiile din România”.

Alexandru Gavrilovici a arătat că nu atât concertele, care sunt susţinute în mod gratuit de către nume mari ale scenei mondiale, sunt cele importante la Academia Sighişoara, ci şcoala şi studenţii.

Directorul artistic al Academiei Sighişoara a precizat că la deschiderea celei de-a 25-a ediţii a Academiei Sighişoara, care va avea loc  astazi cand este şi Ziua Naţională a Elveţiei, va participa şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Urs Herren.

La ediţia a XXV-a a festivalului-şcoală „Academia Sighişoara” vor participa 23 de profesori din Austria, Germania, Grecia, România, Spania, Elveţia, Venezuela şi Argentina, care vor perfecţiona 58 de muzicieni din ţară şi străinătate în cadrul a 15 master-class-uri.

Pe durata celor 13 zile ale Academiei, profesorii şi studenţii vor susţine nu mai puţin de 15 concerte în diverse locaţii din Sighişoara.

Incepe Festivalul Academia Sighisoara!!!

By / 31st iulie, 2018 / Evenimente / No Comments
Incepe Festivalul Academia Sighisoara.
Maine la Sighisoara va avea loc concertul de deschidere a celei de-a 25-a editii a Festivalului Academia Sighisoara.

Academia Sighișoara este un festival internațional pentru tineri muzicieni din întreaga lume si se va desfasura in perioada 1-14 august in orasul nostru.
Tinere talente și mentori de calibru internațional vor fi prezenti zilele viitoare la Academia Sighișoara .
Concerul de maine seara programat de la ora 20.00 este dedicat Zilei Nationale a Elvetiei si va fi sustinut de Alexandru Gavrilovici la violină si Alexandre Foster la violoncel
Cursurile de măiestrie, atelierele interactive și work-shop-urile vor fi organizate pentru tineri muzicieni între 2 și 13 august, fiecare zi a festivalului încheindu-se cu un concert . Concertele vor fi sustinute in Sala Festiva a Primariei, in Biserica Manastirii, Biserica Romano-Catolica, Biserica din Deal si in Sinagoga din Sighisoara.

Ediția a 25-a a Festivalului Academia Sighișoara se v-a desfășura după următorul program:

1 August – miercuri – ora 20:00
Concert de deschidere oficială, ”Jubilee Claude Debussy, Frank Martin și Gyorgy Kurtag I”
Alexandru Gavrilovici, violină; Alexandre Foster, violoncel; Gerardo Vila, pian
Compoziții de Cl. Debussy, Fr. Martin, G. Kurtag

2 August – joi – ora 11:00
Concert, Biserica Mănăstirii ” Întâlnire la orga restaurată ”
Anna Weber, soprană; Theodora Buia, violoncel; Lilla Fodor, violoncel; Istvan Csata, dublu bas;
Jurg Leutert, orgă; Compoziții G.J.Werner; L. Mozart; G. Piazza; B.A. Pfeyll; J. Sartorius; J.E. Eberlin
Ora 16:00 – Concert – Municipiul Sighișoara ”Jubilee Claude Debussy, Frank Martin și Gyorgy Kurtag II”
Duende Wind Cvartet: Raluca Ilovan, flaut; Adrian Cioban, oboi; Aurelian Bacan, clarinet; Rares Sângeorzean, fagot; Cristian Borcan, corn francez; Mira Gavris, pianCompoziții de: Gy. Kurtag, C. Debussy, B. Britten, E. Bozza, F. Poulenec

3 August – vineri – ora 17:00
Municipiul Sighișoara, Conferință – R. Moser: ” A Swiss Composer Circle Around G. Kurtag ”
Ora 18:00 Municipiul Sighișoara, Concert ” Jubilee Claude Debussy, Frank Martin and Gyorgy Kurtag III ”
Adelina Oprean, violină; Alessandro D’Amico, vioară; Katharina Gohl-Moser, violoncel; Aurelian Bacan, clarinet; Tobias Schabenberger, pian.
C. Debussy, G. Kurtag, C. Koechlin, M. Ravel

5 August – sâmbătă , Cetatea Sighișoara, ”Schubertiade”
Ora 16:00 Biserica Catolică
Ora 17:00 Turnul cu Ceas
Ora 18:00 Sala Sander
Ora 20:00 Municipiul Sighișoara
Nathalie Comas-Pena, soprană; Johanna Will, soprană
Anton Kernjak, pian; Tobias Schabenberger, fortepiano; Gerardo Vila, pian
Alexandru Gavrilovici, vioară; Adelina Oprean, vioară
Alessandro D’Amico, vioară; Alexandre Foster, violoncel;
Botond Kostyak, dublu bas; Theodora Buia, vioară; Lilla Fodor, vioară;
Horațiu Ludușan, violoncel.
Compoziții de Franz Schubert și Roland Moser

7 August – marți – ora 18:00
Concert, Sighișoara Synagogue, ” La Harpe en Medaillon ”
MarieTrottmann, harpă; Ana Chifu, flaut; Aurelian Bacan, clarinet;
Sonia Vulturar, vioară; Teodora Buia, vioară; Alessandro D’Amico, vioară;
Alexandre Foster, violoncel.
Compoziții de T. Takemitsu, C. Debussy, M. Ravel.

8 August – miercuri – ora 18:00
Biserica din Deal ”From all the Corners”
Anna Weber, soprană, Dominik Bauer, bariton; Andrea Duca, vioară;
Alexandru Gavrilovici, vioară; Lilla Fodor, vioară; Horațiu Ludușan, violoncel;
Istvan Csata, contrabas; Evelina Andries, harpă; Dan Variu, semantron;
Antonio Garcia, orgă.
Compoziții J. S. Bach, A. Bacan, A. Murariu, D. Variu, S. Vulturar

9 August – joi – ora 18:00
Concert, Municipiul Sighișoara ” Întâlnire relvețiano-română la Sighișoara ”
Benjamin Engeli, pian; Anton Kernjak, pian;
Arcadia Quartet: Ana Torok, vioară; Răsvan Dumitru, vioară;
Traian Boala, vioară; Zsolt Torok, violoncel.
Compoziții de G. Kurtag, C. Debussy, J. Brahms

10 August – vineri – ora 18:00
Concert, Municipiul Sighișoara ” Seară de muzică spaniolă”
Paret Quartet (Andrea Duca, Vioară; Marta Hernando Jimenez, vioară;
Alicia Salas Ruiz, vioară; Joaquin Fernandez Diaz, violoncel;
Beatriz Blanco, violoncel, Mira Gavris, pian.
Compoziții de L. Boccherini, J. Turina, G. Cassado, C. Brunetti, E. Toldra

11 August – sâmbătă – ora 18:00
Concert, Municipiul Sighișoara ” Operă în Cetate ”
Masterclass Canto of Prof. Irina Gavrilovici,
Pian: Mira Gavris, Ioana Vetean.

12 August – duminică, Municipiul Sighișoara
Ora 11:00 Concertul studenților 1
Ora 16:00 Academia ” Tineri muzicieni”
Cu AnaMaria Stamp.
Ora 20:00 ” Vise…instrumente și voci ”
Class of Vladimir Lakatos.
Lucrări de R. Wagner, E. W. Korngold, B. Britten, D. Shostakovich

13 August – luni, ora 16:00 și ora 18:00, Municipiul Sighișoara
Ora 16:00, Concertul studenților 2
Ora 18:00, Concertul studenților 3

Pregatiri pentru Festivalul Sighisoara Medievala!!!

By / 30th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

Pregatiri pentru Festivalul Sighisoara Medievala

Au inceput pregatirile pentru Festivalul Sighisoara Medievala.
Cavalerii isi pregatesc arenele de lupte iar pe stradele Cetatii au aparut stindardele acestora.

Festivalul Sighisoara Medievala incepe maine cu parada programata la ora 16.30 din Centrul orasului catre Cetate.
Va prezentam mai jos programul festivalului

FESTIVALUL SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ

EDIȚIA a XXV-a

27 – 29 iulie 2018

 

Vineri, 27.07.2018

 

Centrulmunicipiului – Cetateamedievală

16:30 – 18:00Parada de deschidere

PiațaMare

16:00 – 16:30 VernisajExpozitie – Casa Cu Cerb

18:00 – 18:45Concert CAPELLA ALL’ANTICO – Polonia

18:50 – 19:35 Concert HUNIADI CANTORES – Hunedoara

19:40 – 20:25Concert TRUVERII – Bucuresti – „De drag de domnite”

20:30 – 21:15 Concert CIMPOIERII DE TRANSILVANIA – Hunedoara

21:20 – 22:30 Concert BORDO SARKANY – Ungaria

 

Curtea Comedianților

12:30 – 13:00Ateliere CURTEA – DANSURI ISTORICE

15:00 – 15:30Atelier CURTEA COMEDIANTILOR- jocuriteatrale

15:30 – 16:00Atelier CURTEA –Muzica

18:10 – 19.00 Teatru commedia dell’arte – grupul SKEPSIS – Alba Iulia

19:00 – 19:10 Farsamedievala – Compania STUDIO 24 –Bucuresti

19:15 – 19:40 Atelier dansuri– NOSA

19:45 – 20:25 Teatru STRADA – Brasov

20:45 – 21:15Commedia dell’arte IL LUOGO IN BUIO – Italia

21:20 – 22:10Teatru de Umbre – Povestiledin  Canterbury – PETER PAN – Ploiesti

Tabăra Atelierelor

12:30 – 13:00 AteliereCopii – MEDIEVAL ART

13:00-13:30AteliereCopii – caligrafiemedieval

13:30-14:00AteliereCopii – MEDIEVAL ART

15:30-16:00Jongleri cu steaguri ARTGOTICA

18:10-19:00ActivitatiAteliere – Medieval Art-Karavanadel Sol

19:00-19:30AteliereCopii – caligrafiemedieval

19:30-20:00ActivitatiAteliere – TeatruKaravanadel SOL

20:00-21:00ActivitatiAteliere – Medieval Art – Karavanadel Sol

Tabăra Cavalerilor

14:30-15:30Activitati de tabara

18:15-18:50Activitati de tabara + spectacol STRAJERII DE BISTRITA

19:00-19:35Activitati de tabara + spectacol TERRAUTRASILVANA – Brasov

19:45-20:20Activitati de tabara + spectacol PALADINII TERRAMEDIES – Medias

20:30-21:05Activitati de tabara + spectacolScutierii de Mhurlbach–Sebes

 

Arena Cavalerilor

18:30-19:00 – jocuri copii si Atelier de dansuri medievale NOSA

19:00-20:30– tir cu arcul pentru copii Terra/ Strajerii / Matei

20:30 – 21:00 – jonglerii cu steaguri – ARTGOTICA

21:00 – 21:30 – Dansurimedievale NOSA

21:45 – 22:30 – spectacol de foc – ARTGOTICA

 

Sâmbătă, 28.07.2018

PiațaMare

10:30-11:15Spectacol STRAJERII DE BISTRITA

11:25-12:15Spectacol PALADINII DE TERRA MEDIES

12:20-13:00Spectacol TERRAULTRASILVANA

14:30-15:00Concertestradale

17:00-17:30Dansurimedievale cu NOSA –Bistrita

17:30-18:20Concert TRUVERII –Bucuresti

18:30-19:20 Concert CIMPOIERII De Trasnilvania

19:30-20:20 Concert SPIRITUAL SEASON –Ucraina

20:30-21:30 Concert BORDO SARKANY –Ungaria

Curtea Comedianților

10:30-11:00 Teatru pentru  copii STRADA – Brasov

11:00-11:40 Teatru pentru copii „PACALA” – Compania STUDIO 24

11:40-12:30 Teatru cu Papusi – Compania Peter Pan 

12:30-13:00 Spectacol tabara medievala A FI – Sighisoara

13:00-13:30Ateliere CURTEA COMEDIANTILOR -dansuri istorice

13:30-14:20 Teatru pentru copii cu papusi  UNATC – Bucuresti

14:20-15:00Atelier CURTEA COMEDIANTILOR – jocuri teatrale

16:00-16:30 Ateliere dansuri NOSA

16:30-16:45Farsa medievala STUDIO 24

16:45-17:05 Teatru LEGENDA „TRISTAN SI ISOLDA” – ACTUL 2

17:20-17:50 Atelier de magie MAGITOT – Bucuresti

18:00-18:50 Teatru commedia dell’arte – grupul SKEPSIS – Alba Iulia

19:00-19:30Ateliere CURTEA COMEDIANTILOR

19:30-20:00Farsa medievala STUDIO 24 –Bucuresti

20:00-20:30 Jonglerii cu steaguri – ARTGOTICA – Sibiu

20:30-21:00Ateliere CURTEA COMEDIANTILOR

21:00-21:30Teatru de Umbre – Tristan si Isolda – D’ARTAMI – Bucuresti

 

Tabăra Atelierelor

10:30-11:30 Ateliere Copii

11:30-12:30 Teatru pentru copii Clubul Copiilor – Sighisoara

12:30-13:00 Teatru copii – Karavana del SOL

13:00-13:30 Teatru pentru copii Teatrul STRADA -Brasov

15:30-16:00Ateliere + miniconcertmuzicamedievalaKaravana del SOL

16:00-17:00AteliereMateisiMedievalArt

17:00- 20:00Ateliere

TabăraCavalerilor

10:30-13:00Activitatitabara

15:00-15:30Jonglerii cu steaguri ARTGOTICA

15:30-15:50Teatru LEGENDA „TRISTAN SI ISOLDA” – ACTUL 1

16:00-16:45Activitati de tabara + spectacol PALADINII TERRAMEDIES

16:50-17:35Activitati de tabara + spectacol TERRAUTRASILVANA

17:40-18:25Activitati de tabara + spectacol STRAJERII DE BISTRITA

18:30-19:00SpectacolScutierii de SEBES

19:00-21:00Activitatitabara

Arena Cavalerilor

11:00-12:00 Repetitii, expozitie, animatie – Basme cu Cai

12:00-12:30 Jocuricopii

12:30-13:00 Tir cu arculMatei Medieval

13:00-13:30 Tir cu arculStrajerii de Bistrita

13:30-14:00 Tir cu arcul – TERRAULTRASILVANA

18:00-18:30 Jonglerii cu steaguri – ARTGOTICA

18:30-20:00 Incercarilecavalerilor

20:00-20:20 Teatru itinerant – LEGENDA „Tristan siIsolda” – Actul 3

20:30-21:00 Dansurimedievale NOSA

21:00-22:00 Spectacol cu cai – Basme cu cai

22:00-23:00 Spectacol de foc – PALADINII de Terra Medies

 

TURNUL ARTELOR

15:30-16:10 Teatru de Umbre -Compania Peter Pan

16:15-17:00 Concert lumealuiDowland -Cristi LAZAR

19:30-20:15 Recital teatralo gastronomic – ALCHIMIE 1 – Ioana CRACIUNESCU si Pedro NEGRESC

SALA SANDER

13:45-14:15 Conferinta – Inceputuri Festival Medieval

14:30 – 15:30 Conferinta – despretrubadurisi concert lauta -Nicola Szekely

15:30-16:10 Recital de poeziemedievala – Eugenia Serban

18:30-19:20 Concert Cappelaall’Antiquo

 

Duminica, 29.07.2018

Piața Mare

11:00-11:30SpectacolScutierii de Mhulchbach–Sebs

11:30-12:30Spectacol STRAJERII DE BISTRITA

12:30-13:15Spectacol TERRAULTRASILVANA

13:15-14:00Spectacol PALADINII DE TERRA MEDIES

16:00-16:30Jonglerii cu steaguri– ARTGOTICA

16:30-17:00Teatru LEGENDA „TRISTAN SI ISOLDA” – ACTUL 6

17:00-17:50Concert HUNIADI CANTORES – Hunedoara

18:00-18:50Concert SPIRITUAL SEASON –Ucraina

19:00-19:50Concert TRUVERII –Bucuresti

20:00-21:00Concert BORDO SARKANY –Ungaria

CurteaComedianților

11:00-11:30 Teatrupentrucopii STRADA

11:30-12:00 Teatrupapusicopii Peter Pan

12:00-12:40 Teatru PACALA – STUDIO 24

12:45-13:30 Teatrupapusi UNATC – Bucuresti

13:30-14:00 Teatrupapusicopii Peter Pan

14:45-15:00 Farsamedievala STUDIO 24 –Bucuresti

15:00-15:30 Ateliere de muzica cu trubaduriifestivalului

 

 

 

 

15:30-16:00 Teatru LEGENDA „TRISTAN SI ISOLDA” – ACTUL 5

16:00-16:30 Dansuri NOSA – Bistrita

16:30-17:00 Atelier de magie MAGITOT – Bucuresti

17:10-17:40 Atelier CurteaComediantilor – dansuriistorice

17:40-17:50 Farsamedievala STUDIO 24

18:00-19:00 Teatru commedia dell’arte – grupul SKEPSIS

19:00-20:00 Teatru UNATC

20:00-20:30 Atelier CurteaComediantilor – POIURI

 

TabăraAtelierelor

10:30-21:30 Atelierepentrucopii

12:30-13:00 TeatrucopiiTrupa STRADA

13:00-13:40 Teatru cu copiiClubulCopiilor – Sighisoara

13:40-14:10 TeatrucopiiKaravana del SOL

16:00-16:30 Ateliere + miniconcertmuzicamedievalaKaravana del SOL

16:30-18:00 ATELIERE

 

 

 

 

 

 

TabăraCavalerilor

10:30-13:00 Activitatitabara

13:00-13:30 Farse – Strajerii de Bistrita

13:30-14:00 DANSURI NOSA

14:00-14:20 Teatru LEGENDA „TRISTAN SI ISOLDA” – ACTUL 4 – Casa Venetiana

15:40-16:25 Activitati de tabara + spectacol PALADINII TERRAMEDIES

16:35-17:20 Activitati de tabara + spectacol TERRAUTRASILVANA

17:30-18:15 Activitati de tabara + spectacol STRAJERII DE BISTRITA

18:30-19:20 Activitati de tabara + spectacolScutierii de Mhurlbach – Sebes

19:30-20:00 Jonglerii cu steaguri – Artgotica – Sibiu

20:00-21:00 Activitati de tabara

21:20-21:30 Dansulprincipelui de Transilvania – Atelier Curtea

21:30-21:45 VIDEOMAPING

21:45-22:15 MuzicaTrubadurilorFestivalului– adunare la Turnul cu ceas

22:15-22:30 Coborare din cetatesiinchidere

 

Arena Cavalerilor

11:30-12:30Jocuricopii ,expozitiianimale, activitatiBasme cu Cai

12:30-12:00Tir cu arculMatei Medieval

12:00-12:40Tir cu arcul LOT TERRALTRASILVANA

12:40-13:00Tir cu arculStrajerii de Bistrita

13:00-14:00Concurs tir cu arculamatory

18:00-18:30Jonglerii cu steaguri– ARTGOTICA

18:30-19:00Concurs tir cu arculcavaleri

19:00-20:30Incercarilecavalerilor – participaricavaleri din Medias, Brasov, Bistrita

20:30-20:50Dansurimedievale CAVALERI

21:00-21:45Spectacol cu cai – TeutoniiTransilvaniei

21:45-22:30Spectacol de foc – Trupa SIRIUS –Bistrita

22:30-22:45INCHIDERE

TURNUL ARTELOR

12:00-14:00Conferință

15:30-15:40Concert la LautaNicolaeSzekely

16:00-16:30Teatru de Umbre – Tristan siIsolda – D’ARTAMI –Bucuresti

19:00-19:50Recital teatralo gastronomic – ALCHIMIE 2 – Ioana CRACIUNESCU si Pedro NEGRESC

SALA SANDER

14:00-14:40Concert la lauta – Cristi Lazar

14:45-15:30Recital de poezie – Cosmin SOFRON

*Organizatorulîșirezervădreptul de a face modificări în program.

 

Incepe Festivalul Săptămâna Haferland!!!

By / 30th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

A început numărătoarea inversă pentru Festivalul Săptămâna Haferland din apropiere de Sighisoara

 

Mai sunt doar câteva zile până la debutul celei de-a șasea ediții a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment local dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, care va avea loc în perioada 2-6 august 2018.

Cea de-a șasea ediție a festivalului include localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, având ca tematică centrală meșteșugurile, sub sloganul Festival cu meșteșug, săsesc.

Săptămâna Haferland așteaptă peste 6000 de turiști din România și din afara țării, cu activități cât mai interesante pentru toate vârstele: ateliere de meșteșuguri, activități pentru copii, concerte de jazz și de muzică clasică în bisericile fortificate, proiecții de film, spectacol de teatru, plimbări cu bicicleta, expoziții muzică și dansuri, brunch-uri cu preparate locale și deja celebrul bal săsesc.

Meșteșugurile și tradițiile din Haferland fac parte din istoria vie a României, iar participanții la festival vor putea lua parte la ateliere de tâmplărie, pielărie, sculptură, țesut, pictură pe mobilă, olărit, cojocărie și împletit cu pănuși.

 

Mai mult, participanții la festival vor putea lua parte la un concert cu totul special, pe 4 august, când vioara Stradivarius Elder-Voicu va ajunge în Haferland pentru un recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu în Biserica Fortificată din Criț.

 

Turistii si sighisorenii pot face parte din Parada de deschidere a Festivalului Sighisoara Medievala 2018.

By / 25th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

Conditia este ca acestia sa fie imbracati in straie medievale.  Toate trupele de teatru si formatiile de muzica medivala incluse in programul festivalului vor fi prezente si la Parada de deschidere a Festivalului Sighisoara Medievala, ce va avea loc vineri 27 iulie cu incepere de la ora 16.30 din Centrul Sighisoarei pana in Cetate.

Parada de deschidere a Festivalului Sighisoara Medievala  se va desfasura vineri 27 iulie , între orele 16.30 – 18.00,  pe următorul traseu: Str. Nicolae Bălcescu  – Str. Hermann Oberth – Str. 1 Decembrie 1918 – Str. Octavian Goga – Piaţa Octavian Goga– Str. Morii  – Piața Hermann Oberth –Str. Turnului  pana in  Cetate.

Domnite si cavaleri calare ii vor indemna pe sighisoreni si pe turisti sa se alature paradei. Dupa momentul deschiderii oficiale a Festivalului Sighisoara Medievala de la scena din Piata Cetatii vor urma concerte medievale, spectacole de teatru , spectacole cu foc,  jonglerii cu steaguri si dansuri medievale in Cetate.

Sighișoara poate fi selectata pentru titlul de ”Cea mai bună destinație Europeană 2019”.

By / 24th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

Organizația Europeană Best European Destination creată pentru a promova cultura și turismul în Europa a transmis o solicitare Sighisoarei de inscriere in aceasta competitie ce se va desfasura pe parcursul anului viitor.

O informare in acest sens va fi prezentata in sedinta de joi a Consiliului Local Sighisoara.

Daca Sighisoara se va inscrie in competitie, in perioada 15 ianuarie- 15 februarie va putea fi votata de calatorii din intreaga lume ca destinatie preferata.

 Alaturi de Sighisoara, in aceasta competitie se vor afla si Milano, Geneva, Lisabona, Roma, Barcelona si alte 20 de destinatii turistice ce vor fi promovate in cadrul acestei actiuni ce va reuni mass-media si profesionistii din industria turismului. In cadrul aceleiasi competitii, dar intr-o perioada mult mai lunga de timp, respectiv pe parcursul intregului an va fi votat si cel mai vizitat website dedicat  turismului din Europa.

Pentru inscrierea in competitie Sighisoara ar trebui sa plateasca 4480 euro, ceea ce reprezinta 40% din valoarea normal, Sighisoara beneficiind de un discount de 60% potrivit initiatorilor proiectului.

Conferirea  titlului  ”  Cea mai bună destinație Europeană 2019”  ar duce la cresterea numarului de turisti si la o ampla promovare a Sighisoarei.

In informarea ce va fi prezentata joi consilierilor sighisoreni se specifica faptul ca orase ca Porto, Bordeaux, Lisabona si Zagreb s-au bucurat de o crestere cu pana la 25% a numarului turistilor in urma promovarii datorate conferirii titlului Cea mai buna destinatie Europeana.

Activitati in centrul Sighisoarei

By / 23rd iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

Activitati in Centrul Sighisoarei pe perioada verii in zilele de duminica.

Ieri s-au reluat activitatile educativ- recreative organizate in centrul Sighisoarei pe parcursul verii.

Ieri activitatile au fost organizate de Municipiul Sighisoara in colaborare cu Asociatia Hopa! cu sprijinul  Tobosarului Cetatii si a Fanfarei Sighisoara. Dupa parada artistilor si a tinerilor aflati in tabara de creatie Hopa, copiii au desenat pe asfalt iar apoi au avut parte de plimbari gratuite cu trenuletul insotiti de Tobosarul Cetatii.  Fanfara Sighisoara a sustinut un minirecital . Activitatile recreative se vor relua  in centrul orasului peste 2 saptamani, weekendul viitor orasul nostru gazduind Festivalul Sighisoara Medievala.

Sighisoara printre cele 50 de destinatii europene

By / 20th iulie, 2018 / Evenimente / No Comments

Sighisoara printre cele 50 de destinatii europene pe care sa le vezi in  viata

Sighisoara a fost inclusa intr-un top Business Insider printre cele mai frumoase 50 de destinatii europene pe care sa le vezi intr-o viata de om. In lista celor 50 de destinatii se regasesc capitale si orase turistice europene consacrate, precum Amsterdam, Berlin, Nisa, Innsbruck sau Praga.

Sighisoara este descrisa ca locul de origine al lui Vlad Tepes si textul face referire la povestea lui Dracula si legatura sa cu domnitorul roman.

Pe langa legatura cu Dracula si imaginea sa mediatizata in Occident, Sighisoara este cunoscuta  pentru cetatea sa construita  in secolul XII dar si pentru Festivalul Medieval, primul festival medieval din tara fiind organizat in urma cu 26 de ani la Sighisoara.

Anul acesta Festivalul Sighisoara Medievala se va desfasura in perioada 27-29 iulie iar unul dintre primii organizatori ai evenimentului va fi anul acesta regizorul artistic al festivalului.